Dubrovačka Biskupija

80. obljetnica dolaska Kćeri Božje ljubavi u lapadsku župu

80. obljetnica dolaska Kćeri Božje ljubavi u lapadsku župu

U subotu 15. prosinca u župnoj crkvi sv. Mihajla u Dubrovniku svečanom misom zornicom proslavljen je blagdan Drinskih mučenica i 80. godišnjica dolaska sestara Kćeri Božje ljubavi na župu. Misu je predvodio fra Stanko Dodig, pročelnik Vijeća za ustanove posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji u koncelebraciji sa župnikom don Željkom Kovačevićem.

Župnik je na početku pozdravio okupljene vjernike, te se prisjetio Drinskih mučenica, redovnica Kćeri Božje ljubavi koje su 15. prosinca 1941. godine braneći svoju zavjetovanu čistoću i dostojanstvo ubijene od strane četnika i bačene u rijeku Drinu i naglasio: „Mi ih se ovdje u Lapadu trebamo na poseban način sjetiti i častiti ih jer su časne sestre iste Družbe Kćeri Božje ljubavi stigle u Lapad davne 1932. godine. Mijenjale su se redovnice i njihova zaduženja; nekada ih je bilo više, sada ih imamo samo tri, ali povezanost s njima u našoj župi ostaje nepromijenjena. Mnogi su bezbroj puta svjedočili o ljubavi, požrtvovanju, pomoći oko djece, staraca, bolesnika. Uređenje crkve i zborno pjevanje također je njihova briga. Pa na današnji dan, kad na poseban način častimo Drinske mučenice čestitamo ovaj blagdan našim Kćerima Božje ljubavi i zahvaljujemo im na trudu i pažnji, a neka Drinske mučenice i nama i njima u ovoj Godini vjere pomognu i izmole milost da u ime vjere uvijek činimo dobra djela našim bližnjima Bogu na slavu!“

Fra Stanko Dodig je u propovijedi primijetio da je znakovito ime provincije sestara Kćeri Božje ljubavi, a ono je Provincija Božje providnosti, te je očito Bog po svojoj providnosti želio ovu redovničku zajednicu, te je po providnosti i danas čini aktivnom između ostalog i na području Dubrovačke biskupije. Naglasio je da su u svom djelovanju pune Božje ljubavi, te da je svojim životom svjedoče. Zatim se osvrnuo na Drinske mučenice koje su pokaze svoju hrabrost i odlučnost u nasljedovanju Isusa Krista, jer lako je ispovijedati vjeru kad je lijepo, no vjera se kuša u teškim situacijama. Propovjednik je na koncu naglasio da se mučitelja danas nitko ne sjeća niti im spominje imena, dok Drinske mučenice po našim molitvama i sjećanju i danas žive i živjet će, te su urezane u naša srca.

Misu je animirao Mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Veselke Grebenar.

Redovnice Družbe Kćeri Božje ljubavi stigle su u Lapad u Dubrovnik davnog 8. prosinca 1932. godine. Naime, vrhbosanski je kaptol te godine kupio mali hotel „Madeira“ da bi bio pretvoren u dom za oporavak svećenika i dali su mu ime „Salvador“. Vodstvo doma povjereno je časnim sestrama Kćeri Božje ljubavi. Od tada, kroz punih 80 godina, Kćeri Božje ljubavi aktivno sudjeluju i u pastoralnom djelovanju Župe sv. Mihajla u Dubrovniku.

Šime Zupčić