Dubrovačka Biskupija

Đakonskim ređenjem zatvorena Godina Caritasa

Đakonskim ređenjem zatvorena Godina Caritasa

Đakonskim ređenjem don Davida Marjanovića u subotu 15. prosinca u dubrovačkoj katedrali zatvorena je Godina Caritasa za Dubrovačku biskupiju koja je bila otvorena prošle godine na Nedjelju Caritasa. Euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s više od 20 svećenika, uz prisustvo 7 đakona, mnogobrojnih bogoslova, redovnica, vjernika laika te obitelji i rodbine ređenika.


U propovijedi biskup je naglasio da je odziv Davida Marjanovića važan za njegov osobni život i život njegove obitelji, no da je važan i za život Dubrovačke biskupije koja živi i može nastaviti živjeti samo zahvaljujući odzivima na Božji poziv. Objasnio je i razloge završetka Godine Caritasa upravo ovim ređenjem: „Prvi razlog je vezan uz činjenicu da su sedmorica đakona prve Crkve izabrani i posvećeni polaganjem apostolskih ruku zbog karitativnih razloga, tj. dijeljenja pomoći potrebnima unutar kršćanske zajednice. Drugi razlog je to što nam đakonsko ređenje pokazuje što doista znači caritas. Caritas je buđenje vlastite svijesti, ali i svijesti onih koji su nam povjereni, o potrebi stavljanja samoga sebe i onoga što imamo na raspolaganje onima koji su potrebiti pokraj nas, a onda i za one koji su daleko od nas, ali im mi svojom djelotvornom ljubavlju možemo prići blizu, možemo pomoći. Neka to što se događa u činu predanja koji će se polaganjem ruku i molitvom pretvoriti u đakonsko služenje, bude poticaj i nama koji smo svjedoci tog događa da činimo isto, da svatko od nas na svoj način i u nama povjerenoj službi, stavi sebe i svoje sposobnosti na raspolaganje Bogu i bližnjima.“


Zatim se obratio ređeniku: „Dragi Davide, hvala ti što si se svojim darom sebe ovoj mjesnoj Crkvi i svojim đakonskim ređenjem 'uklopio' u ovo naše zaključivanje Godine Caritasa i obogatio naše biskupijsko življenje Godine vjere. Hvala svima koji su svojim darivanjem sebe i vjerničkim svjedočenjem doprinijeli da se dogodi ovaj tvoj dar služenja. Osobito zahvaljujem tvojim roditeljima, braći i sestrama, župniku i župnoj zajednici, tvojim odgojiteljima, profesorima, časnim sestrama, prezbiteriju ove biskupije, redovnicima i redovnicama i brojnim vjernicima koji su te sve ove godine pratili svojom molitvom. Biti đakon znači biti sluga Isusa Krista koji se među svojim učenicima pokazao kao služitelj. Nemoj to nikad zaboraviti, nego nadahnut Isusom Kristom i njegovim primjerom zdušno i radosno služi Gospodinu i ljudima. Budi i ostani, poput tvojih svetih prethodnika u đakonskoj službi, muž na dobru glasu, pun Duha Svetoga i mudrosti. Neka tome biti muž na dobru glasu bude prepoznatljiv i vjerodostojan znak i beženstvo koje ćeš ispravno živjeti samo ako ga prihvaćaš kao znak i poticaj pastoralne ljubavi i izvor plodnosti u svijetu, nošen iskrenom ljubavlju prema Kristu Gospodinu. Ukorijenjen i utemeljen u vjeri, budi neporočan i besprijekoran pred Bogom i ljudima, kao što dolikuje Kristovu služitelju i djelitelju Božjih otajstava.“


Činu ređenja prethodilo je predstavljanje kandidata, te svjedočenje mr. don Borisa Vidovića, rektora Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, o prikladnosti kandidata za primanje reda đakonata. Nakon prostracije, kao čina predanja, uslijedio je središnji dio ređenja u kojem je biskup Uzinić položio ruke na kandidata i tim ga činom zaredio za đakona Dubrovačke biskupije. Euharistijsko slavlje je animirao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Margit Cetinić.


David Marjanović sin je Joza i Luce, r. Bradarić. Rođen je 30. prosinca 1988. u Mostaru. Osnovnu školu pohađao je u Gračacu, a školovanje nastavio u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji "Don Frane Bulić" u Splitu, gdje je maturirao. Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu upisao je akademske godine 2007/08, a završio 8. studenoga 2012.


Šime Zupčić