Dubrovačka Biskupija

Božićna priredba učenika klasične gimnazije

Božićna priredba učenika klasične gimnazije

Božićna priredba učenika Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku održana je u subotu 15. prosinca u dvorani pape Ivana Pavla II. u Samostanu svete Klare. Na početku je učenica Karla Jurković, koja je animirala cjelokupni program, pozdravila dubrovačkog biskupa mons. Matu Uznića, ravnatelja gimnazije mr. don Bernarda Plešu, roditelje i sve prisutne.

Glazbeni dio započela je školska klapa, a program je nastavljen izvedbom triju učenica pjesme Indeksa Da sam ja netko. Nakon toga uslijedio je igrokaz kojim su učenici na zanimljiv i slikovit način ukazali na važnost svakog pojedinca. Zatim je pročitano pismo učenice Tee Kuzek novorođenom Isusu, uz analizu suvremenih zbivanja. Glazbeno-scenski dio završila je školska klapa svojom izvedbom.

Na kraju se okupljenima obratio ravnatelj Pleše. Zaželio je svima da ih u Godini vjere vodi svjetlo Božića, te da se ne izgube u tami „agresivne negativne tolerancije“ koja nasilno želi da se u ime tolerancije kršćani odreknu onoga što ih vjera uči, odnosno Božjih zakona, a oni su "zalog našega mira, radosti, nade, ljubavi i zajedništva s Novorođenim kraljem kojeg i danas mnogi dočekuju kao 'Herodi naših dana'“. Zahvalio je autorima božićne priredbe, napose s. Vianeji Kustura, te profesoricama Bojani Hrstić i Marijani Lučić Brailo.

Okupljenima se obratio i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osvrnuo se na pjesmu izvedenu na početku Da sam ja netko, te kazao da je Bog, time što je postao jedan od nas, omogućio svakome od nas da postane netko. Naglasio je da nam je Bog dao darove, a hoćemo li ih iskoristiti i time biti u mogućnosti činiti stvari navedene u pjesmi ili ne, ovisi isključivo o nama samima. Pozvao je okupljene da se otvore toj milosti.

Šime Zupčić