Dubrovačka Biskupija

Službenice milosrđa proslavile blagdan utemeljiteljice

Službenice milosrđa proslavile blagdan utemeljiteljice

Blagdan sv. Marije Krucifikse di Rosa svečano su u subotu 15. prosinca proslavile Službenice milosrđa u Dubrovniku. Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi na Pilama predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić. Govoreći o utemeljiteljici ove družbe sv. Mariji Krucifiksi generalni vikar je rekao kako je ona bila jedno od stvorenja, koje Bog podiže u točno određenom trenutku da bude njegov glas, ostvarenje njegova milosrđa i dokaz njegove ljubavi u svijetu. Posebice je naglasio neke činjenice iz njezinog života koje su ostavile traga na njoj poput toga da je rođena u bogatoj obitelji, no majka joj je umrla u mladoj dobi te je Paola shvatila da je život kušnja, o kojoj treba voditi računa. Bila je bliska s radnicama svoga oca, za vrijeme kolere u Bresci 1836. godine postala je bolničarka koja pomaže potrebnima, osnivala je škole za napuštene te konačno i pobožnu udrugu koja je kasnije izrasla u Kongregaciju Službenica milosrđa. Dr. Palić je istaknuo da je sv. Marija Krucifiksa ustajala 2 sata prije zore i u dubokoj molitvi ostvarivala svoju vezu s Bogom, zatim je prisustvovala misi u katedrali, a nakon toga još 2 sata ostala u razgovoru s Bogom. "Molitva i euharistija bile su snaga i izvor nadahnuća u životu sv. Marije Krucifikse. U molitvi je tražila izvor svoga nadahnuća, a euharistijom se hranila kako bi ojačala svoj duh za služenje Gospodinu u potrebnima," rekao je propovjednik.

Govoreći o ozbiljnosti s kojom je svetica prihvatila svoj život i redovnički poziv dr. Palić je naglasio da u njezinom životu nije bilo sukoba između prividne svetosti i stvarnosti nego je za nju njezin život bio put prema svetosti. Danas sekularizacija ostavlja tragove i u životima svećenika, redovnika i redovnica pa treba posegnuti za Božjom Riječju, u dubini srca osluškivati njezinu poruku i iz dana u dan se truditi po njoj živjeti.

"Danas smo svi mi, a osobito vi duhovne kćeri sv. Marije Krucifikse, pozvani kidati okove besmisla ljudskog života i lomiti sve jarmove kojima su okovani mnogi naši suvremenici, osobito mladi. Odgajate mlade i susrećete se s njihovim strahovima: kako se izboriti za pravedno radno mjesto sutra, nakon školovanja, ako je na djelu nepravda i protekcija, ako se više cijeni podobnost, a ne sposobnost? Potrebna nam je promjena uma i srca, da bi se dogodila promjena i u konkretnom životu. Život ima smisla, ali taj isti život treba živjeti odgovorno prema sebi i prema bratu čovjeku. Sv. Marija Krucifiksa činila je sve što je bilo u njezinoj moći, da bi ublažila nedaće svoga vremena," kazao je generalni vikar i dodao: "Ako je to mogla sv. Marija Krucifiksa, zašto ne možemo mi? Imamo li možda manje materijalnih sredstava i mogućnosti od nje? Ili smo premalo povezani u molitvi s Gospodinom, premalo tražimo savjet u njegovoj Riječi, premalo se hranimo euharistijom i zato smo slabi, nemoćni i ne vidimo baš plodove svojih ruku?! Božja Riječ po proroku Izaiji, ali i po životnoj poruci sv. Marije Krucifikse je jasna: jedino ukoliko dopustimo da naš život prožme istinski Duh Božji i preobrazi nas, tada će naš primjer i život sjati kao svjetlost i živjet ćemo u trajnom iskustvu Božje nazočnosti."

Euharistijsko slavlje animirale se sestre i djevojke iz Učeničkog doma "Paola di Rosa", a u molitvi vjernika molile su za aktualne potrebe zajednice.

Za blagdan zaštitnice sestre se, zajedno s vjernicima, pripremale trodnevnicom koju je predvodio isusovac o. Pero Mijić. S obzirom da se u samostanskoj crkvi tijekom došašća održavaju mise zornice tako je i trodnevnica bila ranojutarnja.

Angelina Tadić