Dubrovačka Biskupija

Tanja Baran: Kroz Godinu vjere trebamo postajati kvalitetniji i zreliji vjernici

 Druga tribina „Otvoreno o vjeri“ u Godini vjere održana je u četvrtak 20. prosinca u dvorani Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare u Dubrovniku. Gošća tribine bila je dr. Tanja Baran, urednica i novinarka na Hrvatskom radiju.

 

Govoreći o svom životu, obitelji, djetinjstvu, odrastanju uz svećenike i redovnice gošća je ispričala i kako je s prijateljicama 1988. godine osnovala bend „Bube“ s ciljem da nastupe na Uskrs festu. Uspjele su to ostvariti te su sljedeće godine osvojile drugo, a godinu nakon toga i prvo mjesto na našem najstrarijem festivalu duhovne glazbe.

 

Na pitanje moderatora tribine generalnog vikara mons. dr. Petra Palića o rastu u vjeri s na to da svaka životna dob odgovara Bogu svojom vjerom, Tanja Baran je odgovorila: „Sretna sam što sam vjernica, zato što mi vjera pomaže ne samo u osobnom duhovnom rastu, da se imam kome obratiti, jer vjera nije samo osobni susret s Gospodinom, nego svjedočenje vjere u svakodnevnom životu, bilo da se radi o obitelji, poslu ili društvu. Važno je živjeti vjeru,“ te nastavila: „Važno je prenositi vjeru svojim radom i svojim osobnim zalaganjem u svakom trenutku i svagdje gdje se čovjek nalazi.“

 

Pozvana odgovoriti što za nju znači Godina vjere, Baran je odgovorila: „Godina vjere ne smije ostat samo na vanjskim manifestacijama, moramo se susreti sami sa sobom u našim nutrinama i vidjeti kako će nam Godina vjere pomoći da budemo još kvalitetniji i zreliji vjernici. Kombinacija osobnog rasta i svih događanja koji se organiziraju jest nešto što može donijeti ploda.“

 

Mons. Palić je zatim upitao gošću da prokomentira rezultate novog popisa stanovništva, napose da odgovori je li „sol postala bljutava i svjetlo skriveno“, na što je Baran odgovorila: „U tih 86,3 posto vjernika spadaju praktični, kulturološki i identitetski vjernici. Ali Crkva se ne može odreći niti jedne kategorije, jer su svi oni katolici. Ovih dana kada je objavljena ta statistika da nas ima 1,5 posto manje, ako ste išli po medijima i portalima, stekli ste dojam da u Hrvatskoj živi 3,5 milijuna ateista, a 200 000 vjernika. Nas ima i vjerujem da će nas i dalje biti, ali smo šutljiva većina. O nama koji smo praktični vjernici ovisi da li će ove preostale dvije kategorije postati praktični vjernici ili neće!“

 

Gošća je također govorila i o svom radu ne samo na Hrvatskom radiju, nego i u Glasu Koncila i na portalu Laudato. U Glasu Koncila od 2003. godine piše o aktivnim vjernicima laicima koji pomažu svojim župnicima u njihovom pastoralnom djelovanju. Također, istaknute vjernike laike predstavlja i na portalu Laudato u rubrici „Crkveni profili“. Komentirajući medije Baran je kazala da moramo biti i kritični prema medijima te da ne moramo prihvaćati sve što nam se servira.

 

Na kraju programa dr. Baran je progovorila o pokojnom križevačkom župniku don Stjepanu Krajnčiću kao svjedoku vjere koji je umro na glasu svetosti 1968. godine. Bio jedan od ključnih ljudi u Zagrebačkoj nadbiskupiji u vrijeme dok je Stepinac bio u zatvoru. Budući se nije dao slomiti, UDBA je odredila da mora biti na službi najmanje 30 kilometara od Zagreba. Pastoralno je pomagao svećeniku i svom prijatelju Franji Kuhariću. Proveo je 16 godina u Križevcima. Bio je strog prema sebi, ali blag prema drugima. Upoznala je nazočne i s tri manifestacije koje organizira Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Krajnčić“, a to su: Dani hrvatskih svetaca i blaženica, Susret hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva Stjepan Krajnčić, te isti takav susret za učenike osnovnih i srednjih škola.

 

Tijekom večeri Tanja Baran je uz gitaru otpjevala nekoliko prigodnih pjesama, a na završetku programa mons. Palić je najavio sljedeću tribinu „Otvoreno o vjeri“ koja će se održati u molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana 24. siječnja, a gost će biti vladika Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački.

 

Angelina Tadić