Dubrovačka Biskupija

Blato: Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH

Blato: Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH by Marin Baničević

U sklopu Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini u subotu, 2. ožujka u župi Svih svetih u Blatu na Korčuli gostovao je ravnatelj Caritasa Mostarsko-duvanjske biskupije dr. don Ante Komadina. Predvodio je euharistijsko slavlje u 18.00 sati u župnoj crkvi uz koncelebraciju župnika i dekana don Nikole Berišića.

Sve prisutne vjernike ravnatelj Komadina je u svojoj propovijedi obogatio tumačenjem Božje riječi. Osvrnuvši se na nedjeljno evanđelje treće korizmene nedjelje, istaknuo je kako nas Isus poziva na obraćenje, koje ne smijemo odgađati, kako ne bismo završili poput neplodne smokve. „Ovaj evanđeoski odlomak može nam u ovom korizmenom vremenu pomoći da shvatimo kako nije dovoljno samo 'štovati' Boga. Bitno je i sudbonosno, naime, štujemo li istinskoga Boga, a ne 'krivoga Boga', odnosno onu iskrivljeno sliku o Bogu koja se ugnjezdila u našem srcu. Čovjek je, naime, sličan onoj slici, onom poimanju Boga kojega štuje. Jer tko uvijek iznova i bezočno ističe mane i pogreške svoga bližnjega, čak i članova svoje obitelji ili susjeda ili kolega na poslu, onda je taj 'njegov' Bog nemilosrdan, zlopamtiv i osvetoljubiv. Međutim, ako si osoba spremna na praštanje, onda vjeruješ u istinskoga Boga, Oca nebeskoga 'koji je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenoga Sina da ne pogine nijedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni.'“, rekao je propovjednik. Kroz sliku davanja vremena neplodnoj smokvi da donese rod vidljiva je slika 'pravoga' Boga koji je „milosrdan i milostiv, on nije zlopamtilo niti osvetnik, on velikodušno oprašta sve naše krivice, ako smo spremni mijenjati se, obratiti se, ispovjediti i pokajati za sve svoje krivice i započeti bez odgode, već sada, u ovoj korizmi živjeti novim životom.“

Don Ante je istaknuo kako je Crkva u svojoj službi navjestiteljica, posvetiteljica i službenica ljubavi. Najosjetljivija i neizostavna njezina uloga je upravo ova služba ljubavi, caritasa. Zatvoriti oči pred bližnjim, znači zatvoriti ih pred Bogom. Veza između Boga i čovjeka jest ljubav. Ta djelotvorna ljubav se na poseban način treba osjećati i u mjestu bl. Marije Propetoga „koja je cijeli život živjela i svjedočila djelotvornu kršćansku ljubav. Od najranijeg djetinjstva je vjerovala u Oca milosrdnoga, zaljubila se u Krista propetoga i predala se vodstvu Duha Svetoga u služenju bližnjemu kroz konkretnu djelotvornu ljubav,“ istaknuo je ravnatelj mostarskog Caritasa te upoznao vjernike sa situacijom i djelovanjem Caritasa u Bosni i Hercegovini. Pozvao ih je da se kroz molitvu i konkretni čin ljubavi solidariziraju s onima koji su u potrebi i na taj način u Godini vjere očituju „kako je naša vjera djelotvorna, bogata djelima bratske ljubavi.“

Za vrijeme mise pjevao je mješoviti župni zbor, te župni zbor mladih Stope. Na misi su sudjelovali mnogi župljani, bilo odrasli, djeca i mladi. Župnik Nikola je na kraju slavlja istaknuo kako su naši župljani uistinu „velikoga srca“ kad je u pitanju pomoć bližnjima. To je uistinu lijepo i pohvalno, te neka nam bude i poticaj za daljnje služenje Bogu i bližnjima.

Ovo je sedmi Tjedan solidarnosti kojeg organizira Hrvatski Caritas u svim (nad) biskupijama u Hrvatskoj, a odvija se pod geslom „Vjera bez djela je mrtva“.

 

Nekoliko statističkih podataka o situaciji u BiH

 

Prema predviđanjima domaćih, europskih i svjetskih gospodarstvenih i financijskih stručnjaka Hrvatska će proživljavati vrlo tešku 2013. godinu. Ako su se tako crni oblaci nadvili nad Hrvatsku, koja će kako je najavljeno sredinom 2013. postati članicom EU, u kakvu li će „tamnu noć“ ući jadna država BiH koju su već gotovo uništili crvi korupcije, političke inertnosti, zloporaba nacionalne svijesti i pripadnosti u svrhu političkih inata i kaprica...

Prema posljednjim procjenama u BiH živi 2.866.543 stanovnika. Broj nezaposlenih sustiže brojku zaposlenih. Umirovljeničke mirovine stagniraju dok cijene divljaju. Obitelji s više djece čiji roditelji jedva uspijevaju svezati dva posljednja tjedna s prva dva sljedećega mjeseca žive na rubu siromaštva. Nažalost nisu samo beskućnici oni koji sve dublje zaviruju i pretražuju neispražnjene gradske kontejnere. Entitetske statističke agencije potvrđuju ova crna predviđanja za BiH.

Oko 20% stanovništva živi u dubokom siromaštvu, a 50% stanovnika BiH koji vise na rubu siromaštva vrlo se lako mogu strovaliti u ponor krajnjega siromaštva. Velikoj vojsci od 541.000 nezaposlenih u BiH tijekom sljedeće godine će se pridružiti vrlo vjerojatno još koja tisuća nezaposlenika, jer poduzeća, ne samo mala nego i velika redom jedno za drugim propadaju.

Košarica osnovnih živežnih namirnica koštala je na svršetku 2012. četveročlanu be ha obitelj 845,- KM (=3.126,50 kn) mjesečno. Ukupna košarica u kojoj su zbrojeni svi mjesečni troškovi potrebni za život četveročlane obitelji premašila je 1600,- KM (5.920,- kn). Prosječna neto plaća u BiH u 2012. iznosila je 830,- KM (3.071,- kn).

U odnosu na 2011. godinu statističari su izračunali da je život poskupio za 6,5%, a tendencija poskupljenja troškova života u predstojećoj 2013. godini je nezaustavljiva. Nezaposlenost, pad standarda, poskupljenje troškova života, socijalna i zdravstvena nezbrinutost najviše pogađaju siromašne.

Tijekom protekle godine broj onih koji su u uredima Biskupijskoga Caritasa tražili pomoć znatno je porastao. Međutim, Caritas je sve manje u mogućnosti pomoći sve većem broju potrebnika, jer presušuje sve više izvora pomoći naših dobročinitelja iz inozemstva. Nažalost, država u kojoj živimo i realiziramo karitativne projekte na korist građana ovoga društva još uvijek nije u Caritasu prepoznala partnera koji se već dokazao u brojnim projektima i stoga zavrijedio da ga se strukturalno i namjenski financira, riječi su ravnatelja Komadine.

s. Danijela Škoro/A.T.