Dubrovačka Biskupija

Nuncij D'Errico u Dubrovniku

Nuncij D'Errico u Dubrovniku

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico koji je ovih dana boravi u Dubrovniku u prvom službenom posjetu Dubrovačkoj biskupiji, posjetio je u utorak, 19. ožujka prijepodne Biskupski ordinarijat i upoznao se s djelatnicima te u pratnji dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića obišao Biskupsku palaču u Gradu, koja je stoljećima bila u vlasništvu obitelji Sorkočević a od polovice 19. stoljeća u njoj je dom dubrovačkih biskupa i koja se već dugi niz godina obnavlja. Biskupska palača bila je jako oštećena u potresu 1979. godine i od tad dubrovački biskup ne živi u njoj. Završetak obnove očekuje se za dvije godine, ukoliko sve bude išlo prema planu.

Mons. D'Errico s tajnikom Maurom Lallijem posjetio je i crkvicu sv. Josipa u koju vjernici cijelog dana dolaze i mole za zagovor sveca, te se susreo s novinarima. Večeras u 18 sati predvodit će euharistijsko slavlje u dubrovačkoj katedrali.

IZ OBRAĆANJA NOVINARIMA

 

U obraćanju medijima nuncij D'Errico je, uz ostalo, kazao kako je sretan što je došao u Dubrovnik, te da je ovo njegov prvi posjet Dubrovniku u službi nuncija iako je i ranije ranije ovdje dolazio. Uspoređujući svoju prethodnu službu nuncija u Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori sa službom nuncija u Hrvatskoj istaknuo je kako mu iskustvo i poznanstva koja je stekao za vrijeme prijašnje službe puno pomažu u novoj službi. To svoje poslanje živi u kontinuitetu što je poznato biskupima. Pri tom je istaknuo: „Sveta Stolica je jako zabrinuta zbog nestajanja hrvatskog naroda kako u Bosni i Hercegovini tako i u Crnoj Gori. Naša zabrinutost dolazi iz religiozne perspektive. Jer ako nestane hrvatski narod s njim nestaje i katolička vjera.“

 

Postoji kontinuitet hrvatskog naroda u svim ovim zemljama, isti su korijeni, ista vjera, tradicija, privrženost Crkvi i Papi, ista dinamika poslanja, isti zadaci i obveze u pastoralu. No, postoji i jedna velika razlika. U ovim zemljama su Hrvati samo mala skupina koji imaju velikih problema kao skupina. U BiH se ne osjećaju priznati kao konstitutivni narod, dok je situacija malo bolja u Crnoj Gori. Ovdje u Hrvatskoj ambijent je u potpunosti različit jer se radi o katoličkom ambijentu.

 

S obzirom na katoličanstvo u Hrvatskoj u kojoj predstavnici vlasti nemaju problema priznati povijesnu vrijednost katoličke tradicije i vjere, apostolski nuncij je istaknuo da je ovdje više riječ o katoličanstvu za ponovno otkrivanje. Katolička vjera je bila nositeljica kroz povijest i stvorila je identitet hrvatskog čovjeka, a to kao da je sad malo stavljeno u pitanje. Biskupi ne mogu odbaciti ono što je dalo identitet hrvatskom narodu, a napetosti koje iz toga proizaze između neki biskupa i vlade , vjerujem da se uz malo dobre volje mogu riješiti, kazao je nuncij.

 

Angelina Tadić