Dubrovačka Biskupija

Prvo hodočašće u katedralu

 

Hodočašćem vjernika lapadske župe sv. Mihajla u dubrovačku katedralu Gospe Velike u ponedjeljak, 11. travnja započeo je hodočasnički tjedan kojim počinje daljnja priprava obilježavanja 300. obljetnice posvete dubrovačke katedrale. 
Na glavnim vratima katedrale lapađane je dočekao i pozdravio katedralni župnik dr. don Stanko Lasić. Prije večernje mise hodočasnici su u katedrali molili pobožnost križnog puta koju je predvodio lapadski kapelan don Hrvoje Katušić, a čitala su se postaje nedavno objavljenog križnog puta Drinskih mučenica koje je priredila s. Mirela Iličić, FDC. Euharistijsko slavlje prevodio je župnik župe sv. Mihajla don Željko Kovačević koji je uvodno istaknuo kako su vjernici Lapada došli u katedralu zahvaliti za sva stoljeća onih koji su vjeru sačuvali i predali je današnjim kršćanima. Govoreći u propovijedi o otvorenosti daru života prošlih generacija don Željko je ustvrdio kako je kroz sve vjekove obitelj bila najveće bogatstvo hrvatskog naroda. „Obitelji su nosile i iznijele sve križeve našeg naroda,“ kazao je propovjednik, „s križem su umirale i s križem pobjeđivale.“ Spominjući sve opasnosti kojima su izložene kršćanske obitelj danas don Željko je naveo podatke iz župe sv. Mihajla prema kojima su u župi ove godine bila 33 pokopa i samo sedam krštenja. „Došli smo večeras u našu prvostolnicu ispunjene duše jer znamo da je ovdje uzdignut Kristov križ, a ne ljudska mudrost. No, ovdje smo također ispunjeni čežnjom. Danas ne možemo previdjeti da živimo trenutke hrvatske povijesti u kojima osjećamo stanovitu malodušnost i gubitak poleta,“ rekao je lapadski župnik ukazavši potom na vrijednost svjedočanstva nesebične žrtve koja je izrasla iz Kristova križa. Navodeći riječi blaženog Alojzija Stepinca don Željko je potaknuo vjernike da preporodom obitelji, vraćanjem zajedničke molitve, čitanja Svetog pisma, slavljenjem nedjeljne euharistije i njegovanjem kršćanskog stila života preporode i javni život. Osvrnuo se i na pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj kada će se proslaviti i prvi Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji te pozvao sve vjernike da se pripravljaju i mole na tu nakanu jer „papinstvo stoji danas kao čvrsti zid na obranu obitelji i obiteljskog svetišta.“ Liturgijsko pjevanje predvodio je lapadski zbor pod ravnanjem s. Veselke Grebenar.
Na završetku mise katedralni župnik je hodočasnike darivao prospektom o dubrovačkoj katedrali i sličicom Gospe od Porata s molitvom Ivana Pavla II., počasnog građanina Dubrovnika. Rekavši kako će se za dvije godine obilježiti posveta katedrale izgrađene na mjestu one iz 12. stoljeća, stradale u potresu 1667. godine, don Stanko je napomenuo i kako je Dubrovačka Republika u katedrali podigla spomen ploču velikom Ruđeru Boškoviću čija 300. obljetnica rođenja se obilježava ove godine. Uz spomenik Mihu Pracatu to je jedino djelo koje je Republika podigla u čast nekog pojedinca.