Dubrovačka Biskupija

Pasionska baština Neretve u dubrovačkoj katedrali

 

Nesvagdašnji događaj u dubrovačkoj katedrali bilo je hodočasnički dolazak pučkih crkvenih pjevača iz doline Neretve koji su sudjelovali na euharistijskom slavlju u petak, 15. travnja u sklopu korizmene duhovne obnove u katedrali i nakon mise održali koncert korizmenih pučkih napjeva župa Neretvanskog dekanata. Pod dojmom prije nekoliko sati izrečene haške presude hrvatskim generalima katedralni župnik dr. don Stanko Lasić je, uz izražavanje dobrodošlice gostima, rekao kako danas plače srce svih Hrvata, ali i kako „znamo zašto plačemo.“ Istaknuo je kako je križ naš usud, a uskrsnuće cilj. 
Misno slavlje predvodio je don Mladen Margeta, župnik župe sv. Vida,  koji je u propovijedi upozorio na psovku kao veliki zlo hrvatskog naroda. Danas nas i drugi klevetaju i psuju, ali psujemo i mi sami, pa se moramo zapitati kakav smo mi to narod, kazao je propovjednik. Pozvao je okupljene vjernike da se, dok budu slušali „Puče moj, što učinih tebi?“, zapitaju što je to Bog učinio čovjeku da mu čovjek uzvraća psovkom. O onima koji psuju u svojoj obitelji don Mladen je kazao kako se služe svojim jezikom ne na blagoslov nego na propast svoje kuće i duše. 
Pučki crkveni pjevači na koncertu su otpjevali pučku korizmenu misu doline Neretve, obred za mrtve, izbor korizmenih pjesama te završili uskrsnom posljednicom „Svetoj žrtvi uskrsnici“. Na koncertu su sudjelovale muške pjevačke skupine iz župa: Gospe Karmelske (Bagalovići), Presvetog Trojstva (Rogotin), sv. Stjepana Prvomučenika (Slivno Ravno-Vlaka), Snježne Gospe (Vid) i Srca Isusova i Marijina (Vidonje).
U predstavljanju pasionske baštine neretvanskog kraja sudjelovali su i Žudije (čuvari Kristova groba) iz  župe Snježne Gospe iz Vida koji su prikazali nošenje križa, smjene straže i uvijek atraktivno padanje žudija. Animaciju i scenarij izvedbe osmislili su Vidoslav Bangur i Joško Ćaleta. Kako u Dubrovačkoj biskupiji ne postoji na taj način sačuvana tradicija čuvara Kristova groba dolazak žudija iz Neretve bio je rijetka prigoda za upoznavanje s tom baštinom. Nakon mise sudionici pasionske baštine Neretvanskog kraja pjevajući korizmene pjesme u ophodu su prošli Stradunom gdje je upravo započinjao prosvjed protiv prvostupanjske presude generalima Hrvatske vojske Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu.