Dubrovačka Biskupija

Duhovna obnova za obitelji sv. Petra na Boninovu

 

Korizmenu duhovnu obnovu za obitelji župe sv. Petra na Boninovu u subotu, 16. travnja predvodio je biskup mons. Mate Uzinić. Uzevši kao temelj razmišljanja tekst o ozdravljenju slijepca Bartimeja biskup Uzinić ga je primijenio na situaciju današnjih obitelji koje poput Bartimeja ne vide jasno i imaju potrebu vikati. Pozvao je okupljene da pokušaju prepoznati svoju sljepoću i da se ne boje to priznati. Priznavanje problema odnosno suočavanje sa stvarnošću prvi je korak prema rješenju. Zatim treba 'sjesti pored ceste' i usuditi se vikati odnosno Bogu kroz molitvu reći ono što čovjeka muči. I konačno, treba 'baciti sa sebe ogrtač' tj. treba u hodu prema Isusu odbaciti sve ono što smeta poput raznih idola koji zarobljavaju. Često to mogu biti naši tradicionalni običaji ili oblici pobožnosti koji nam daju lažnu sigurnost tako da mnogi kršćani nisu ni svjesni toga što zaista znači biti kršćaninom. Postati kršćaninom, postati pravom kršćanskom obitelji znači prije svega slijediti Isusa Krista svaki dan, kazao je, uz ostalo, biskup Uzinić. Dubrovački biskup je također pročitao neka razmišljanja pape Benedikta XVI. o obitelji kao pripravu za nacionalni susret obitelji s papom u lipnju u Zagrebu na kojem će sudjelovati i dubrovačke obitelji. 
Župnik župe sv. Petra na Boninovu don Ivica Pervan naglasio je brigu o obiteljima koja se u župi vodi i kroz župno Vijeće za obitelj kako bi se pružila potpora mladim obiteljima kojih je prošle pastoralne godine bilo gotovo dvije stotine. U sklopu tog programa organiziraju se i duhovne obnove u korizmi i došašću.
Nakon predavanja slijedio je rad po skupinama koje su vodili: Meri Tomović i Zoran Jović, Zrinka Oreč i Jelena Capor, Perica Bošnjak i Mario Dominiković, Ružica i Krešimir Marković, Mirjana Vidojević i Ivana Musladin. U crkvi sv. Petra bila je također i prigoda za ispovijed. Večernje euharistijsko slavlje predvodio je biskup Uzinić te je na misi krstio dvoje djece: Viktora i Marka Jeića.