Dubrovačka Biskupija

Predstavljanje knjige "Hrvati i Crkva"

Predstavljanje knjige "Hrvati i Crkva"

Knjiga „Hrvati i Crkva – kratka povijest hrvatskog katoličanstva u modernosti“ Iva Banca predstavljena je u utorak, 20. kolovoza u dvorani pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Uz autora, o knjizi su govorili Trpimir Macan, povjesničar i leksikograf, fra Ivan Šarčević, bivši glavni urednik „Svjetla riječi“ i Stjepan Ćosić, povjesničar.

 

Knjiga je nastala kao rezultat autorovog pisanja članaka u nastavcima o povijesti Katoličke Crkve u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u razdoblju modernosti za sarajevsku reviju „Svjetlo riječi“ tijekom 2011. i 2012. godine. Uz predgovor i pogovor u knjizi se nalaze 22 kronološko-tematski povezane jedinice, bibliografski esej i dokumenti.

Bančeva knjiga prva je sinteza ove teme koja pokriva povijest posljednjih dvjestotinjak godina, istaknuto je, uz ostalo, na predstavljanju. U razdoblju modernosti izazovi za Crkvu su bili veliki, no Crkva ima veliku snagu koja dolazi do izražaja u teškim trenucima, a to je da je uvijek spremna na obnovu. Svaka rasprava o njoj mora uzeti u obzir sve okolnosti pojedinog razdoblja, rekao je autor.

 

Knjiga je izašla u izdanju zagrebačkog „Profila“ i sarajevskog „Svijetla riječi.“

 

Angelina Tadić