Dubrovačka Biskupija

Posjet naslovnog korčulanskog biskupa mons. Dollmanna

Posjet naslovnog korčulanskog biskupa mons. Dollmanna

Dubrovnik, 25. kolovoza - U Dubrovačkoj biskupiji boravio je proteklog tjedna pomoćni biskup u Strasbourgu mons. Vincent Dollmann, naslovni korčulanski biskup. Tijekom boravka mons. Dollmann je, uz ostalo, obišao kulturno-povijesne znamenitosti Dubrovnika, posjetio otok Korčulu, opatsku riznicu, korčulansku katedralu - crkvu sv. Marka, a za uspomenu na ovaj posjet o. Krešimir Djaković, koji mijenja župnika don Franu Kuraju, darovao je biskupu Dollmannu prigodnu medalju.

Govoreći o dojmovima mons. Dollmann je istaknuo zadivljenost ljepotama ovoga kraja, kako spomenicima kulture i ostacima prošlosti, tako i onim prirodnim te zahvalio biskupu domaćinu mons. Mati Uziniću na gostoprimstvu i bratskom prijamu, kao i generalnom vikaru mons. Petru Paliću i ravnatelju Caritasa don Robertu Ćibariću te svima koji su njegov boravak u Dubrovniku učinili zanimljivim i ugodnim.

U Katoličkoj Crkvi naslovi ugašenih biskupija daju se obično biskupima koji nemaju svoju teritorijalnu biskupiju nego vrše posebne službe u Crkvi kao i službe pomoćnih biskupa. Mons. Dollmann imenovanjem pomoćnim biskupom u Strasbourgu 25. srpnja 2012. godine postao je i naslovni biskup Korčule.

Još od 1300. godine Korčula je bila sjedište korčulansko-stonskog biskupa. Korčulanska biskupija utemeljena je 1541. godine, a posljednji korčulanski biskup umro je 1802. godine. Do imenovanja novih biskupa ordinarija više nije došlo. Biskupija je ukinuta bulom pape Leona XII. ˝Locum beati Petri˝ od 28. lipnja 1828. godine. Njezino područje je pripojeno Dubrovačkoj biskupiji. Odluka je provedena 1830. godine.

Angelina Tadić