Dubrovačka Biskupija

Mladi u Duhovno-rekreacijskom kampu "Modrave"

Mladi u Duhovno-rekreacijskom kampu "Modrave"

Dvadeset mladih iz Dubrovačke biskupije boravilo je od 18. do 25. kolovoza u Duhovno – rekreacijskom kampu „Modrave“ u blizini Pirovca u Šibenskoj biskupiji, gdje su, zajedno s još pedesetak sudionika iz cijele Hrvatske, imali priliku iskusiti jednu posebnu duhovnu obnovu čiji cilj je bolje upoznavanje samih sebe.

Modrave, nenaseljeni maslinik čije su masline stare i po 400 godina, već jedanaestu godinu za redom svakoga ljeta u svoje krilo prima mlade ljude između 17 i 30 godina, da provedu ljetovanje u dobrom društvu kroz molitvu, rad i zabavu. Mladi Hrvatske prepoznali su ih kao priliku da se na tjedan dana odvoje od surogata i maski života koji ih okružuju u svakodnevici, te u prirodnom okruženju i dobrom društvu upoznaju sebe i Boga.

Živeći robizonskim načinom života, lišeni svih stvari bez kojih do tada nisu mogli zamisliti jedan svoj dan, mladi su pokazali da ono najbitnije što njima treba imaju u sebi. Vidjeli su da se plesati može i na suncu, pjevati i bez alkohola, umivati u moru, spavati na zemlji, sjediti na kamenu, jesti s tanjurom u rukama, rad doživjeti kao odmor.

Kamp „Modrave“ iz godine u godinu pokazuje da mladi znaju cijeniti jednostavnost života i fizički rad, da su vrlo kreativni, te posebno, da im ne treba nešto izvan njih samih što ih može držati zajedno, zabaviti ih i potaknuti na kreativnost. Za mlade Dubrovkinje i Dubrovčane, tjedan dana na Modravama bilo je neprocjenjivo iskustvo, u kojem su upoznali nešto jedinstveno i vrijedno, sebe same i čovjeka pored sebe. Svedeni na materijalne minimume prepoznavali su svoje životne maksimume. Shvatili da se se ljubiti može bezgranično, prihvaćati i slabog i snažnog, rasti u zajedništvu. Oni koji su prvog dana bili potpuni stranci, postajali su prijatelji. Povezao ih je Krist, koji je čistio njihove rane, skidao njihove maske, ulijevao radost i ozdravljao ih za povratak u sredine iz kojih su došli, samo su neki od dojmova mladih Dubrovčana o Modravama.

S mladima su na Modrave išli povjerenik Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije don Marin Lučić te don Hrvoje Katušić, koji su taj tjedan na Modravama bili voditelji duhovnog dijela programa zajedno sa paterom Alanom Modrićem iz Zagreba. Ovog ljeta u srpnju je na Modravama boravila još jedna manja skupina mladih iz Dubrovnika.

Ana Marčinko