Dubrovačka Biskupija

Započela devetnica za proslavu Male Gospe

Započela devetnica za proslavu Male Gospe

Devetodnevna duhovna priprava (devetnica) za proslavu Male Gospe u Svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku započela je u petak, 30. kolovoza euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Mirko Varga Ljubić.

Na početku okupljene je pozdravio gvardijan samostana fra Ivo Brković, te zamolio predvoditelja slavlja da euharistijskim slavljem započne devetnicu. Fra Mirko se u propovijedi upitao je li naša vjera samo običaj ili uistinu tu vjeru živimo svjedočeći je dobrim djelima. Kao primjer istaknuo je Djevicu Mariju koja u slobodi odgovara na Božji poziv. Naglasio je da Bog, zahvaćajući u ljudsku povijest i pripremajući Djevicu Mariju, nikada ne dokida čovjekovu slobodu, te samo u toj slobodi je i Isusova majka mogla kazati „Neka mi bude!“ Potaknuo je vjernike da se upitaju jesu li i oni spremni prepustiti svoj život Bogu poput Marije ili ipak žele „zadržati konce u svojim rukama“.

Devetnica se nastavlja i tijekom idućih osam dana, a uz fra Mirka predvodit će je i Branko Lipša i fra Jure Šarčević iz Zagreba.

 

Šime Zupčić

Medij