Dubrovačka Biskupija

Biskupova poruka uz Godinu mladih

Biskupova poruka

 

uz početak školske godine

 

i Godine mladih

 

 

mladi2
 

Draga braćo i sestre!

Iza nas su ljetni praznici koje su mnogi stanovnici naše biskupije, uključujući i naše mlade, proveli radno, ulažući svoje vrijeme i talente u turističku ponudu našeg Grada i svih dijelova naše Dubrovačke biskupije, čineći ih tako jednim od najpoželjnijih turističkih odredišta u svijetu. Prirodno bogatstvo i kulturna baština obogaćena svakim od nas, ures je i blago ove Dubrave i cijele naše biskupije.

Na početku nove školske i vjeronaučne godine u koju upravo ulazimo pozvani smo svoje talente i sposobnosti uložiti u nove izazove koji su pred nama. Među njima se ističe Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se pod geslom „Na slobodu pozvani“ održati u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014. Ovaj Susret i ovo geslo nisu slučajno odabrani. Odabrani su zato što je grad Dubrovnik u kojemu se treba održati ovaj Susret kroz čitavu svoju povijest cijenio slobodu, „dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô“. I mi danas smo pozvani iznova promišljati dar slobode koja je najdublja čežnja svakoga čovjeka, osobito mladih ljudi. Ovim Susretom koji će se održati pod geslom „Na slobodu pozvani“ želimo sebi i drugima, osobito našim mladima, još jednom dozvati u svijest da sloboda nije pojam koji u potpunosti zadovoljava slobodom „OD“ autoriteta i zabrana, nego da pojam sloboda u sebi uključuje i slobodu „ZA“, za dobro, za čovjeka, za ljubav, za darivanje, za služenje. Ova sloboda „za“ otkriva dubinu i pravo značenje onoga biti slobodan!

Polazeći od slobode „za“, a ne slobode „od“, a svjestan da nam Susret hrvatske katoličke mladeži 26. i 27. travnja 2014. treba biti poticaj za veću zauzetost na svim razinama, novu pastoralno-katehetsku godinu 2013./14. proglašavam Godinom mladih. Tema mladih i geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži „Na slobodu pozvani“ treba prožimati naše cjelokupno pastoralno-katehetsko djelovanje na svim razinama. Činim ovo sa željom da se u mjesecima koji su pred nama dobro pripravimo za Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, kako bismo se mladim katolicima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u kojima živi hrvatska katolička mladež, predstavili jednako onako gostoljubivo i domaćinski kao što smo to činili i činimo s turistima koji nas, iz godine u godinu i u sve većem broju, rado posjećuju.

Iako se nadam da će važnost ovog susreta prepoznati sve društvene strukture naše županije, gradova i općina, pružiti nam potrebnu pomoć i staviti nam na raspolaganje svoje resurse – trgove, škole, školske i športske dvorane – ipak sam svjestan da je Susret hrvatske katoličke mladeži prije svega projekt koji se tiče nas vjernika i naših vjerničkih zajednica.

svecenici2

Zato se, najprije, želim obratiti vama, poštovani župnici i župni vikari, koji ste moji prvi suradnici u pastoralu i brizi za vjernike ove biskupije s pozivom da sebe, svoje sposobnosti i osobito svoje župne prostore u potpunosti stavite na raspolaganje ovom veoma važnom projektu, ne samo za našu biskupiju, nego i za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Vjernike pozovite na suradnju, ali i molitvu za uspjeh ovoga Susreta. Budite oni koji će u svojoj sredini buditi svijest njegove važnosti i senzibilizirati naše vjernike kako bi se, svatko od njih na svoj način i na svojoj razini, rado uključio u ovaj projekt i njegovo ostvarenje.

redovnice2

Od redovničkih zajednica u našoj biskupiji očekujem, također, otvorenost, molitvu, angažman i spremnost na suradnju u pripremi ovog važnog događaja za našu mjesnu Crkvu.

vjeroucitelji4

 

Pozivam i vas, poštovane vjeroučiteljice i vjeroučitelji, da budete zainteresirani za ovaj projekt i da svojom zainteresiranošću u svojim vjeroučenicima, ali i svojim kolegama i kolegicama u vašim zbornicama probudite interes i želju da budu dio projekta Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će nam svima, ako se uključimo i stavimo sebe i svoje sposobnosti potpuno na raspolaganje, donijeti neizmjerno više nego li će nam oduzeti. Pozivam vas, također, da se, u suradnji sa župnicima i roditeljima, uključite u pripravu naših mladih za ovaj događaj.

obitelji2

Pozivam i vas, katoličke obitelji u Dubrovačkoj biskupiji, da mladima koji će nam doći otvorite vrata svojih srca i svojih domova, da u njima dva dana pokušate prepoznati svoju djecu i primite ih u svoje domove i za svoj obiteljski stol i poslužite ih s istom onom velikodušnošću s kojom biste željeli da drugi otvore vrata vašoj djeci.

mladi3

Svoj poziv, na kraju, upućujem vama, draga mladeži Dubrovačke biskupije. Želio bih da prije svega vi osjetite ljepotu slobode koju nam Krist nudi, a koju ćete osobito moći iskusiti i podijeliti kroz zajedništvo Susreta hrvatske katoličke mladeži. Otvorite svoja srca i poklonite mladima iz čitave Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svih zemalja u kojima živi hrvatska katolička mladež priliku za radost zajedništva u Kristu! Učinite to svjedočeći im mladenački duh i entuzijazam mladih Dubrovkinja i Dubrovčana, ali i predstavljajući im ponosnu povijest našega Grada, a s njom i cijele naše biskupije, protkanu vjernošću, mudrošću i slobodom. Pokažite im svoje otvoreno srce, otvoreno srce Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, tako što ćete ovu Godini mladih iskoristiti za osobni rast u zrelosti, odgovornosti, slobodi i novim spoznajama koji vas trebaju pomoći da se, slobodni od svega onoga što vas sputava da biste mogli biti slobodni za istinski život, suočite sa svim životnim izazovima koji su pred vama. Jedan od njih je i Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku kojemu ste vi, dragi mladi Dubrovačke biskupije, pravi domaćini. Pozivam vas da to i pokažete tako što ćete se kao pravi domaćini uključiti u njegovu organizaciju, stavljajući, kao volonteri i na druge načine, sebe, svoje sposobnosti i svoje vrijeme u službu zajedništva. Uvjeren sam da ćete, učinite li tako i uključite li se, sutra s ponosom moći reći da ste bili sudionici događaja koji vas je istinski obogatio i pomogao vam da budete slobodni „od“ i postanete slobodni „za“, bez kojeg nema prave slobode!

Neka Gospodin, koji nas za slobodu oslobodi, blagoslovi svaki naš trud i zalaganje u ovoj godini i ubuduće i daruje nam obilje svoje milosti da bi ovo naše djelo koje, s pomoću Božjom, započinjemo, bilo na korist duhovnom napretku svih nas, a osobito vas, draga mladeži, u kojima svi rado vidimo svoju budućnost!

S poštovanjem uz pozdrav u Gospodinu

Vaš biskup


+ Mate Uzinić

Medij