Dubrovačka Biskupija

Biskup Uzinić predvodio Misu Večere Gospodnje

„Isus je u dvorani posljednje večere, opraštajući se od svojih učenika, dosegnuo krajnje granice ljubavi: iz ljubavi se čini slugom, kako svjedoči obred pranja nogu, iz ljubavi proljeva svoju krv, daje život, uzima na sebe naše trpljenje i naše pogrješke, kako svjedoči euharistija koju slavi i u kojoj, jer ljubi do kraja, želi postati naša hrana, doći u nas, biti jedno s nama. Samo ljubav može to željeti," rekao je u propovijedi na Misi posljednje večere u četvrtak, 21. travnja, u dubrovačkoj katedrali biskup mons. Mate Uzinić. O prihvaćanju ljubavi koju Krist nudi biskup Uzinić je kazao: „Obično se misli da je lako prihvatiti nečiju ljubav, da je to lakše nego li nekoga ljubiti. Kad je, međutim, u pitanju Isus i ona ljubav kojom nas on ljubi na vlastitom iskustvu utvrdimo da to baš i nije tako lako. Zabrinuti smo za sebe, za druge oko sebe, brinemo se oko onoga što činimo i onoga što želimo, za svoje vrline, ali i svoje mane, za svoja dobra djela, ali i grijehe, za ono što ćemo ponuditi drugima i za ono što nedostaje nama. U svoj toj zabrinutosti se zanosimo ispraznošću, slijedimo iluzije, a zaboravljamo biti zabrinuti za ono osnovno, a to je kako primiti i prihvatiti Kristovu ljubav prema nama. Zbog sve te krivo usmjerene zabrinutosti zapravo ne uspijevamo niti otkriti neizmjernu ljubav Kristovu prema nama, a ta ljubav je jedina ljubav koja nas jedina može ispuniti i učiniti radosnima na slavu Božju, a za naše osobno dobro i dobro ljudi koji nas okružuju." I oni koji kažu da ljube Gospodina često svoja djelovanja iz ljubavi smatraju važnijima od onoga što Isus pruža, rekao je dubrovački biskup navodeći primjer Petra koji je mislio da on može svojom snagom, a ne Božjom milošću, odoljeti Zlome. Pozvao je vjernike da u toj oproštajnoj večeri zamole milost otvorenosti Isusovoj ljubavi i prepuštanja Gospodinu svjesni da bez njega ne mogu ništa učiniti kako je to opisano u evanđeoskoj prispodobi o lozi i trsu. „Onaj tko je shvatio da je od Boga ljubljen, koji ima srce koje je iskusilo Božju ljubav, jednostavno tu ljubav mora širiti oko sebe kroz ljubav prema braći i sestrama, onima s kojima živi i dijeli život koji mu je darovan, počinjući od članova vlastite obitelji, svojih prijatelja i poznanika, ali i otvoren svima koje će mu život dovesti ususret, posebno onima koji su najpotrebniji i najgladniji ljudske pažnje i ljubavi, a to su često upravo oni koji, poput Petra padnu jer kao i on misle da su dovoljno jaki i da im nitko, pa ni Gospodin i njegova milost, nisu potrebni jer sve mogu sami," zaključio je dubrovački biskup.

Prvi 'apostoli' kojima je novi dubrovački biskup oprao noge bili su: Josip Žuvela, Đuro Čupić, Francis Brassard, Dabor Spajić, Roko Tolić, Maro Marić, Luko Miloslavić, Kristijan Arapović, Ilija Raguž, Ivan Aerlić, Marko Dugandžić i Vido Kaznačić.

Na završetku mise Presveti Oltarski Sakramenat prenesen je na bočni oltar nakon čega je slijedilo polusatno klanjanje koje je predvodio rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić.