Ispiši ovu stranicu

Predstavljene Crkvene popijevke iz Hercegovine

  • Srijeda, 11. siječnja 2012 22:53

Pjesmarica „Crkvene popijevke iz Hercegovine" autora don Nike Luburića, profesora na Teološkom institutu u Mostaru, predstavljena je u petak, 5. svibnja u dubrovačkoj katedrali, a o knjizi su, uz autora, govorili recezenti mo. dr. don Miho Demović i dr. fra Slavko Topić. U glazbenom dijelu večeri sudjelovao je: Ženski zbor katedrale pod vodstvom profesorice Zrinke Tomašić i mo. Krešimir Magdić.

Pozdravljajući nazočne predsjednik HKD „Napredak" Dubrovnik koje je organiziralo promociju dr. don Stanko Lasić izrazio je zadovoljstvo što dubrovačkoj publici može biti predstavljen rad ovog vrijednog autora kojim je on obogatio poznavanje hrvatske crkvene glazbene tradicije.

Mo. dr. don Miho Demović, glazbeni pisac i dugogodišnji dirigent zagrebačke prvostolnice, u uvodu je naglasio povijesnu povezanost Dubrovačke biskupije sa hercegovačkim biskupijama, osobito Trebinjskom, čiji biskup se, pred progonima Turaka, bio sklonio u Dubrovnik, te kojom su tijekom devetnaestog stoljeća upravljali dubrovački (nad)biskupi. Kako stoljećima crkveni život u Bosni i Hercegovini nije bio toliko razvijen zbog turske okupacije, nije bilo razvijeno ni crkveno pjevanje, pa onda nije ni čudo da se tek sada hrvatskoj javnosti predstavlja zbirka crkvenih popijevki iz Hercegovine s orguljskom pratnjom. Prvu pjesmaricu s orguljskom pratnjom na području Hrvatske napisao je Atanasije Jurjević još prije 375. godina, kazao je mo. Demović. Kao veliki doprinos ove zbirke mo. Demović je istaknuo božićnu popijevku „U se vrijeme godišta" koju je don Niko zabilježio u notnom zapisu iz Stoca, a takav isti način izvođenja i on sam je otkrio u Konavlima. Time se osporava poznata tvrdnja Franje Dugana kako je početni motiv te pjesme preuzet iz Italije, a ne da je izvorno hrvatski. Mo. Demović je također govorio o tri ostale knjige don Nike Luburića: „Duhovne popijevke iz Hercegovine" (1994.) u kojoj je autor objavio 84 prikupljena napjeva, „Notni zapisi litanija iz Hercegovine"(2006.) i „Da se ne zaboravi, glazbena izvješća iz Sarajeva 1997.-2007." (2008.)

Dr. fra Slavko Topić, crkveni skladatelj i profesor crkvene glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, posebice se zaustavio na etnomuzikološkoj vrijednosti don Nikinih djela. Spašavanjem od zaborava pučkih liturgijskih napjeva u Hercegovini i studiranjem istih može se vidjeti lice i naličje jednog naroda, otkrivati njegova povijest, njegove povezanosti i različitosti s istim korpusom u drugim krajevima. Dr. Topić se posebice zaustavio na pučkim pobožnim molitvicama koje je don Niko zabilježio, a koje će biti svakako značajne za sva druga istraživanja na ovom području. „Crkvene popijevke iz Hercegovine" tako nadilaze regionalni karakter i spadaju u općehrvatsku baštinu, zaključio je dr. Topić.

Na završetku je sam autor zahvalio organizatorima, predstavljačima i posjetiteljima prisjetivši se, kako je prije petnaestak godina u Zagrebu počeo snimati i prikupljati napjeve od izbjeglica iz Hercegovine da bi nakon toga putovao po slobodnim hercegovačkim mjestima bilježeći to glazbeno blago pohranjeno u pamćenju starijih ljudi.

Don Niko Luburić rođen je 1951. godine u Studencima, Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu, a studij teologije u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1977. godine. U mostarskoj katedrali osamdesetih godina sa orguljašicom s. Gracijom Akmadžić utemeljio je i vodio Katedralni mješoviti zbor Marija. Na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković KBF.a u Zagrebu diplomirao je 1993. godine, te postao profesor crkvene glazbe na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu. Osnivao je i vodio više zborova s kojima je održao brojne koncerte, a s Bogoslovskim zborom snimio je i glazbeni CD. Uz istraživanje i zapisivanje autohtonih duhovnih napjeva iz Hercegovine, don Niko surađuje u crkvenom tisku te objavljuje svoje radove u časopisu Cecilija. Bibliografija don Nike Luburića broji stotinjak naslova, a on je, uz ostalo, supriređivač hrvatskih liturgijskih pjesmarica „Pjevajte Gospodu pjesmu novu" (2003.), „Pjevajte Gospodu pjesmu novu. Vlastitosti BK BiH" (2003. i 2008.) te pjesmarice „Duša narodna, zbirka narodnih i popularnih pjesama i napjeva" (2007.). Nakladnici pjesmarice „Crkvene popijevke iz Hercegovine" su Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika iz Zagreba i Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Sarajeva. Knjiga je izišla iz tiska 2010. godine.