Dubrovačka Biskupija

„Moja kap za Božji slap“

Susret mladih Dubrovačke biskupije pod geslom „Moja kap za Božji slap" održan je u subotu, 7. svibnja u Konavlima, u župama Pridvorje i Gruda. Biskupijski susret mladih je također bio još jedna u nizu priprava za susret mladih s papom Benediktom XVI., te su na njemu sudjelovali i svi oni koji početkom šestog mjeseca putuju u Zagreb.

Okupljanje mladih koji su iz gradskih župa išli u Konavle započelo je na Pilama, a nakon toga su mladi s voditeljima pohodili dubrovačku katedralu Velike Gospe gdje ih je dočekao župnik dr. don Stanko Lasić. Ispred crkve dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha rektor crkve mons. Toma Lučić blagoslovio ih je i preporučio zagovoru sveca. Do samostana u Pridvorju, gdje su ih čekali mladi iz Konavala kao i oni pristigli iz Primorja i s Pelješca, sudionici su prevezeni posebnim autobusima.

Tristotinjak mladih ispred samostana u Pridvorju pozdravio je dekan konavoskog dekanata mr. don Josip Mazarekić u ime svih svećenika najjužnijeg hrvatskog dekanata poželjevši mladima da u gotovo cjelodnevnom druženju dožive zajedništvo s Kristom i jedni s drugima. Gvardijan samostana fra Frano Zelenika izrazio je zadovoljstvo što je samostan konačno spreman za prihvat sudionika ovakvog događaja, dok je povjerenik Vijeća za mlade don Ivan Bolkovac svima poželio plodonosan susret.

Podijeljeni po grupama mladi su nakon toga sudjelovali u radionicama razmišljajući i aktivno se angažirajući na produbljivanju teme susreta. Radionice su vodili: Krešimir Marković, don Hrvoje Katušić, s. Finka Zrinušić i Andrijana Vekić, s. Jelena Krilić, Josip Mikuš, Marija Čaveliš i Zrinka Fabris, dominikanski novaci Domagoj Augustin Polanščak i Matko Pavlinović, Ivan Dominik Iličić, Ivan Prskalo, Josip Cota, Katarina Radonić, s. Marijana Ćuk i Slavica Šutalo, s. Branka Bolanča, Sanja Šanje i Angelina Tadić, s. Bosiljka Grubeša, Željana Lučić, Luce i Željko Čatić. Višekilometarski put od Pridvorja do Grude mladi su prošli pješice moleći postaje puta svjetla, a molitvu je predvodio fr. Matijas Farkaš. Na posljednjoj petnaestoj postaji sudionike susreta dočekao je biskup dubrovački mons. Mate Uzinić. Euharistijsko slavlje u koncelebraciji sa svećenicima konavoskog dekanata i ostalim svećenicima biskup Uzinić predvodio je u sportskoj dvorani OŠ Gruda. Nakon mise skupina mladih iz Splita za sudionike dubrovačkog susreta mladih pripremila je i izvela prigodan program o pozivu.