Dubrovačka Biskupija

„Novo poimanje župne zajednice i kateheze u suvremenom svijetu“

Katehetski dan za vjeroučitelje u dubrovačkim školama i župama održan je u srijedu, 18. svibnja u dvorani Ivana Pavla II. Gost predavač bio je mons. dr. Milan Šimunović koji je govorio o „Novom poimanju župne zajednice i kateheze u suvremenom svijetu." Mons. Šimunović je naglasio važnost suradnje škole, župe i obitelji umjesto međusobnog optuživanja i prebacivanja odgovornosti s jednih na druge. Uz prikaz situacije vjere u društvenim procesima modernog svijeta predavač je ustvrdio kako se danas teško odolijeva virusima razaranja tkiva kršćanske zajednice. Objašnjavajući kako će se poimanje i uloga župe morati mijenjati mons. Šimunović je, uz ostalo, rekao kako je nužan prijelaz iz religioznog infantilizma koji je raširen u hrvatskom društvu prema vjeri odrasle osobe. Danas se vjera izabire slobodnom odlukom, no to nije propast nego prst Božji, ustvrdio je predavač. Dr. Šimunović je također predstavio tri modela župne zajednice: aktualni sakramentalni model, model zajednice zajednica i misionarski model. Uz brojne primjere mons. Šimunović je zorno prikazao kako je sve moguće približiti vjeru odrasloj osobi i uključiti je u župnu zajednicu. Aktivna diskusija sudionika skupa pokazala je zainteresiranost za poboljšavanje situacije u dubrovačkim župnim zajednicama.

Biskup mons. Mate Uzinić u nagovoru je istaknuo važnost suživota svih koji sudjeluju u vjeronauku u biskupiji preporučivši župnicima da se budu otvoreni prema vjernicima, da surađuju s vjeroučiteljima, a vjeroučiteljima laicima da surađuju u župnoj katehezi u župama gdje žive. S ciljem utvrđivanja stanja vjeronauka u biskupiji biskup Uzinić je od svih vjeroučitelja zatražio ispunjavanje anketnog listića.

Učenici Klasične gimnazije Ruđera Boškovića nazočnima su prikazali svoje istraživanje na temu „Crkve posvećene Mariji na području Dubrovačke biskupije" s kojim su se predstavili na državnoj razini Vjeronaučne olimpijade u Hvaru. Projekt su radili uz mentorstvo s. Jelene Krilić. Uvodnu molitvu pripremila je vjeroučiteljica Katarina Radonić iz Osnovne škole Cavtat. Moderator susreta bio je v.d. predstojnik Katehetskog ureda dr. don Petar Palić. Na Katehetskom danu bilo je također govora o pripremama za susret s papom Benediktom XVI. u Zagrebu.