Dubrovačka Biskupija

Aukcijska izložba slika „Papa Ivan Pavao II.“

U sklopu programa proslave beatifikacije Ivana Pavla II. u Dubrovniku u petak, 29. travnja u bivšem samostanu sv. Klare otvorena je aukcijska izložba slika „Papa Ivan Pavao II. – okom dubrovačkih umjetnika." Dvadeset i četvero dubrovačkih slikara ponudilo je svoja viđenja blagopokojnog pape, a aukcija je imala humanitarni karakter. Od prikupljenih novaca pokušat će se kupiti neonatološki stol za potrebe dubrovačkog rodilišta. Svoje radove donirali su: Mišo Baričević, Baldo Božović, Marusja Brautović, Ljubica Đukić, Ivo Grbić, Ivana Jovanović Trostmann, Marija Jug Pecarić, Vikica Katić, Ana Marija Kriste, Loren Ligorio, Iris Lobaš Kukavičić, Davor Lucijanović, Marijana Milko, Berta Miloš, Romana Milutin Fabris, Antonija Muhoberac Kesovija, Anamarija Obradović, Šime Pelajić Brunac, Eduard Petrić, Jelena Raguž, Miranda Rako Kuzmanić, Viktor Šerbu, Josip Škerlj i Josip Trostmann. Izložba će biti otvorena tjedan dana.

Uime Grada Dubrovnika koji je pokrovitelj događanja izložbi je nazočila je zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, a uime Dubrovačke biskupije koja organizira proslavu dr. don Petar Palić.

Zahvaljujući umjetnicima što su od srca dali sebe kao što je to desetljećima činio Ivan Pavao II. u službi Bogu i narodu voditelj aukcije, profesor povijesti Teo Trostmann, je istaknuo kako će Ivan Pavao II. ostati zapamćen kao čovjek otvorenosti i dijaloga. „Cijeli njegov život je dostojanstveno nošenje križa, od bolnih gubitaka najbližih u ranoj mladosti do tragedije njegove domovine koja je u Drugom svjetskom ratu podijeljena između fašista i komunista, te izdana i manipulirana od većeg dijela liberalno demokratskog svijeta," rekao je Trostmann i dodao: "U tragediji Poljske, iseljene, izginule i okupirane, u osobnoj teškoj bolesti Ivan Pavao pruža ruke bratu čovjeku, onom drugom i drugačijem razvijajući dijalog Crkve u Poljskoj sa socijalističkim ateističkim vlastodršcima. On ide i dalje pozivajući Poljake da oproste njemačkom narodu, uspostavljajući dijalog sa budistima i muslimanima, ulazeći u džamiju i sinagogu te putujući širom svijeta u misiji mira i bratske ljubavi. U tome je bit njegova djelovanja, nasljedovati Krista, dati sebe za druge, biti graditelj mostova među prijateljskim narodima i kulturama." Glavna sestra ginekološko-porodiljskog odjela dubrovačke opće bolnice Sabina Dilberović zahvalila je biskupiji na organizaciji humanitarne aukcije ustvrdivši da će prikupljena sredstva biti upotrijebljena na najbolji mogući način.

Dan ranije, u programu proslave beatifikacije, u dvorani Visia u samostanu sv. Klare bio je prikazan film Boža Vodopije „Papa u Dubrovniku" kojim su se gledatelji prisjetili povijesnog 6. lipnja 2003. godine kada je Ivan Pavao II. pohodio Dubrovnik.