Dubrovačka Biskupija

Zatvorena Godina vjere: Najveći plod Godine vjere je papa Franjo!

Zatvorena Godina vjere: Najveći plod Godine vjere je papa Franjo!

 

Godinu vjere za Dubrovačku biskupiju zatvorio je u nedjelju, 24. studenog na svetkovinu Krista Kralja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike dubrovački biskup mons. Mate Uzinić na misi na kojoj je koncelebriralo desetak svećenika i sudjelovao veliki broj mladih i starijih vjernika.

U propovijedi je biskup govorio o motivima uvođenja svetkovine Krista Kralja koji su slični razlozima proglašenja Godine vjere. Podsjetio je kako je glavni motiv za proglašavanje Godine vjere bila kriza vjere koju je u pismu „Vrata vjere“ papa Benedikt XVI. sažeo u tvrdnju: „Nerijetko se događa da se vjernici više brinu za društvene, kulturne i političke posljedice svoga zauzimanja, dok na vjeru i dalje gledaju kao na nešto što se samo po sebi podrazumijeva u zajedničkom životu. No, zapravo, ta pretpostavka ne samo da se više ne može uzimati zdravo za gotovo, već je štoviše često zanijekana. Dok je u prošlosti bilo moguće prepoznati jedinstvenu kulturnu matricu, koja je naširoko prihvaćena u svojem podsjećanju na sadržaj vjere, danas se čini kako, zbog duboke krize vjere kojom su pogođene mnoge osobe, to nije slučaj u velikim područjima društva (PF 2).“ Navodeći različite događaje na svjetskoj i biskupijskoj razini Crkve u Godine vjere dubrovački biskup je ustvrdio „da je najveći plod Godine na razini opće crkve papa Franjo.“ „On nas, prihvaćajući sve ono što je govorio papa Benedikt XVI. koji je uočio krizu vjere i zato proglasio Godinu vjere, svojim pristupom poučava kako taj problem možemo riješiti. Osnova tog poučka pape Franje je da ne smijemo moralizirati, odnosno čekati kod otvorenih 'vrata vjere' koja je Bog otvorio u Crkvi, nego evangelizirati. Drugim riječima, nakon što smo sami upoznali Krista trebamo svi, a s nama i cijela Crkve koju je prispodobio poljskoj bolnici, krenuti za onima koji su odlutali, sve do njihovih periferija, da bismo ih pronašli, zavili im rane i posvjedočili im da je Bog za svakog pun milosrđa i svakoga, bez obzira na sve, ljubi. Ovo je, uvjeren sam, najveći plod Godine vjere, onaj u molitvi isprošen, koji je u tako kratkom vremenu pontifikata pape Franje uspio promijeniti sliku Crkve o sebi samoj, ali i sliku mnogih o Crkvi,“ istaknuo je dubrovački biskup.

Pozvao je vjernike da i u njima i u njihovim životima plodovi Godine vjere koje predlaže papa Franjo budu prepoznatljivi, a to su poniznost i skromnost. Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi pod vodstvom Margit Cetinić i Biskupijski zbor mladih pod vodstvom Luce Ćatić. Nakon pjevanja Te Deuma, mladi su prigodnom scenskom izvedbom animirali nazočne za Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, a biskup je pozvao sve koji to mogu da pruže prenoćište mladima koji će u travnju doći u biskupiju.

U Dubrovačkoj biskupiji Godina vjera je otvorena svečanom euharistijom u katedrali 13. listopada 2012., a odvijala se pod geslom „Vjerujem – vjerujemo!“ Posebnosti biskupijske proslave Godine vjere bile su povezane s obilježavanjem 10. obljetnice pohoda blaženog pape Ivana Pavla II. Dubrovniku, 10. obljetnice proglašenja blaženom Marije Propetog Petković i 300. obljetnice blagoslova dubrovačke katedrale. Također se prisjetilo na neke istaknute vjernike i dobročinitelje iz prošlosti poput Stjepana Gradića i Ignacija Amerlinga te su organizirani susreti sa nekim vjernicima danas u tribini „Otvoreno o vjeri“.

Angelina Tadić