Dubrovačka Biskupija

Misa zadušnica za fra Iva Brkovića

Misa zadušnica za fra Iva Brkovića

 

Misu zadušnicu za fra Iva Brkovića, gvardijana kapucinskog samostana i upravitelja Svetišta Gospe od Milosrđa, koji je premio prije dva dana, služio je u četvrtak 28. studenog dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u Svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku, uz koncelebraciju 16 svećenika.

Na početku propovijedi biskup je pročitao pismo sućuti upućeno provincijalu Hrvatske kapucinske provincije fra Anti Logari. Nakon toga sućut je izrazio i braći u kapucinskom samostanu u Dubrovniku, sestrama Služavkama malog Isusa, te svima koji koje je fra Ivo „svojom jednostavnošću, bez prevelikih riječi, a svjedočeći franjevačku skromnost, predvodio Bogu, Izvoru radosti i života“. Istovremeno, naglasio je da kršćanski odgovor na otajstvo smrti nije obilježen samo sućuti, nego i vjerom u uskrsnuće Isusa Krista. Na kraju biskup je kazao da ne bi želio „da nas danas fra Ivova smrt učvrsti samo u vjeri da on neće i ne može propasti. Želio bih još više od toga da nas danas fra Ivova smrt učvrsti i u uvjerenju da ni mi nećemo i ne možemo propasti jer smo Gospodinovi. I na nas se, naime, odnosi Isusovo obećanje da nikoga od onih koji mu pripada neće izgubiti, nego će nas sve zajedno uskrisiti u posljednji dan. Neka to da smo Isusovi i da Isusu pripadamo bude vidljivo iz onog što živimo i iz onog što govorimo, jer tad ni nas 'sestrica smrt', bez obzira na to kad će doći da bi nas zagrlila i odvela u kuću Očevu, neće iznenaditi i naći nepripravne.“ Na kraju mise fra Stanko Dodig je upoznao okupljene vjernike s životom i djelom fra Iva Brkovića, a u ime svećenika koji djeluju na području Dubrovačke biskupije od fra Iva se oprostio don Željko Kovačević, župnik Župe sv. Mihajla na čijem području se nalazi i kapucinski samostan.

 

Fra Ivo Brković, gvardijan kapucinskog samostana i upravitelj Svetišta Gospe od milosrđa u Dubrovniku, preminuo je u utorak, 26. studenog u Dubrovniku u 53. godini života, 29. godini redovništva i 24. godini svećeništva. Rođen je 23. veljače 1961. godine u mjestu Rostovo u Bosni i Hercegovini, od oca Nike i majke Cvite r. Vukoja. Redovničko odijelo obukao je 16. ožujka 1984. u Rijeci. Prve zavjete polaže 15. ožujka 1985. u Karlobagu, a doživotne zavjete 4. listopada 1988. u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1990. godine u zagrebačkoj katedrali. Svoj pastoralni rad, nakon svećeničkog ređenja, započinje u Varaždinu 1990. Od 1991. pa do 2011. pastoralno djeluje u zagrebačkoj Dubravi. Prvo u pastoralnom centru sv. Lovre Brindiškog na Klaki (Dubrava) kao kapelan, zatim na župi sv. Lepolda Mandića u Gornjoj Dubravi, a od 2005. do 2011. je župnik župe sv. Leopolda Mandića i gvardijan istoimenog samostana. Od 30. rujna 2011. godine gvardijan je kapucinskog samostana u Dubrovniku i upravitelj Svetišta Gospe od Milosrđa.

 

Šime Zupčić