Dubrovačka Biskupija

Ponovni susret hodočasnika u Rim u Godini vjere

Ponovni susret hodočasnika u Rim u Godini vjere

Hodočasnici iz Dubrovačke biskupije koji su u studenom 2012. godine sudjelovali na Nacionalnom zahvalnom hodočašću u Rim u Godini vjere susreli su se u subotu 30. studenog u Dubrovniku u dvorani pape Ivana Pavla II.

U ime organizatora susreta, Dubrovačke biskupije, na početku nazočne je pozdravila koordinatorica toga hodočašća Marija Đurović. Uslijedio je pozdrav biskupa mons. Mate Uzinića koji je rekao kako smatra da je dobro da se ovakvi susreti dogode kako bi se učvrstila poznanstva i prijateljstva sklopljena na hodočašćima. Također je podsjetio i na govor pape Benedikta XVI. tijekom njegova boravka u Hrvatskoj i njegove poruke hrvatskim obiteljima s kojima se susreo na Hipodromu 5. lipnja 2011. U nastavku susreta prikazan je kratki film kojim su se hodočasnici prisjetili važnijih mjesta koja su posjetili.

Predavanje o tome kako su nastala hodočašća, o dimenzijama hodočašća kroz povijest sve do današnjih oblika održao je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić koji je uz ostalo podsjetio kako smo svi mi, zapravo, hodočasnici na Zemlji.

Po završetku predavanja uslijedilo je kratko druženje uz okrjepu te odlazak u katedralu Uznesenja Marijina gdje je biskup Uzinić u koncelebraciji s četvoricom svećenika služio misno slavlje prikazavši ga za sve hodočasnike Nacionalnog zahvalnog hodočašća u Rim u Godini vjere iz Dubrovačke biskupije, kako za one koji su bili nazočni tako i za one koji su bili spriječeni doći.

Podsjetimo, Nacionalno zahvalno hodočašće u Rim u Godini vjere organizirano je od 4. do 10. studenog 2012. Oko pet tisuća Hrvata hodočastilo je u Rim zahvaliti Sv. Ocu Benediktu XVI. na njegovom pastoralnom pohodu Hrvatskoj u lipnju 2011.

Dva centralna događaja bili su audijencija na Trgu Sv. Petra u srijedu, 7. studenog te svečano koncelebrirano misno slavlje u bazilici Sv. Petra dan poslije, u četvrtak 8. studenog, gdje se ponovno potvrdila vjernost biskupa i hrvatskog vjerničkog puka Katoličkoj crkvi i Petrovom nasljedniku.

M.Đ.