Dubrovačka Biskupija

Biskup Uzinić: Najvažnije je prepoznavati Krista u ovom vremenu i prostoru!

Biskup Uzinić: Najvažnije je prepoznavati Krista u ovom vremenu i prostoru!

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca, boravio je u župi sv. Petra Boninovo gdje je sudjelovao u animiranju obitelji za prihvat mladih tijekom Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se 26. i 27. travnja 2014. godine održati u Dubrovniku. Pozvao je kršćanske obitelji da pruže pomoć dubrovačkim mladima u pripremi i organizaciji tog susreta, da budu gostoprimci primajući mlade iz cijele Hrvatske i inozemstva, a animatori su na kraju mise izveli prigodni motivacijski skeč.

U propovijedi je dubrovački biskup govorio o liturgijskom vremenu došašća u kojem se vjernici pripravljaju za najradosniji kršćanski blagdan – blagdan Božića. Značenje ovog liturgijskog vremena se ne iscrpljuje u tome, nego ono ima više puno dubljih značenja, naglasio je biskup dodajući da su to prisjećanje na povijesno iščekivanje prvog Božića, prepoznavanje Kristovih dolazaka u ovom vremenu te iščekivanje budućeg Kristova dolaska.

Posebno je skrenuo pozornost na prepoznavanje Krista u vremenu u kojem živimo, tražeći ga posebno na periferijama, na što naglasak stavlja i papa Franju. Poziv na trajnu budnost od vjernika traži da budu oni koji Krista sada prepoznaju kako bi ga prepoznali o drugom njegovom dolasku koji će biti iznenadan. „Najteže nam je Krista prepoznavati danas, sada, prepoznavati Kristove dolaske u ovom vremenu i prostoru u kojem živimo, a to je za nas vjernike najvažnije,“ istaknuo je biskup. „Ako u svom vremenu i prostoru nismo spremni u susretu s Kristom koji nam dolazi u Crkvi, u sakramentima, u braći i sestrama; ako mu se u svom vremenu izrugujemo; ako on u ovom vremenu dolazi, a mi ne želimo s njim razgovarati u molitvi, ne želimo ga susresti u misi, ne želimo se s njim pomiriti u ispovijedi; ako on prolazi mimo mene gladan, bolestan, besposlen, gol, bos; ako ga ne prepoznajem u svojem supružniku, roditeljima, djeci; ako ne preuzimamo odgovornost za društvo u kojem živimo znajući da su 'radost i nada, žalost i tjeskoba ljudi našeg vremena, osobito siromašnih i svih koji trpe, radost i nada, žalost i tjeskoba također i Kristovih učenika i da nema ničeg uistinu ljudskog a da ne bi našlo odjeka u njihovu srcu'(Gaudium et Spes)“ i još mnogo tih ako – onda je uzaludna i priprava za Božić jer će se dogoditi da će Krist jednog dana doći, a neće nas prepoznati, poručio je biskup Uzinić.

Župnik don Ivica Pervan je u župnim obavijestima zahvalio i padru Iliji Grgiću koji je proteklih dana predvodio duhovnu obnovu za molitvenu zajednicu Krvi Kristove i primio nove članove iz ove župe u zajednicu.

Angelina Tadić