Dubrovačka Biskupija

Zlatna misa don Iva Đanovića

Zlatna misa don Iva Đanovića by Ivana Lenert

 

Na prvu adventsku nedjelju, 1. prosinca, u dubrovačkoj katedrali svoju zlatnu misu proslavio je svećenik Dubrovačke biskupije don Ivo Đanović. Uz stihove Cesarićeva Slapa: „Teče i teče, teče jedan slap; Što u njem znači moja mala kap?“ kao svojevrsno geslo svog pastorala, ovaj je umirovljeni svećenik podsjetio sve prisutne na središnju ulogu poniznosti, ali i ponositosti koja proizlazi iz Božjeg blagoslova. Na misi su sudjelovali i brojni vjernici s kojima se kroz svoju 50-godišnju službu susretao.

U svojoj propovjedi katedralni župnik don Stanko Lasić osvrnuo se na život zlatomisnika te naglasio njegovu ulogu u njegovanju vrijednosti koje će Drugi vatkanski koncil staviti u središte kroz ostvarivanje dijaloga sa svijetom uz duboku svijest o vlastitom identitetu. Njegov je svećenićki vijek propovjednik opisao kao milosan i plodonosan, pozivajući se na Pavlove riječi Timoteju: „Raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi po polaganju mojih ruku.“

Don Ivo Đanović rođen je u Visočanima 5. prosinca 1937. godine, u župi Smokovljani. Nakon srednjoškolskog školovanja u Dubrovniku , upisuje studij teologije u Zagrebu. Zaređen je u Dubrovniku 1. prosinca 1963. godine. Od 1965. djeluje u Župi Pridvorje, te je nakon 13 godina prebačen u župu Vela Luka. Godine 1987. preuzima župu Majkovi, a od 1973. uz Majkove vodi i župu Trsteno. Umirovljen je prošle godine.

Smisao kojem je don Ivo Đanović težio kroz svoje svećeništvo prepoznat je i od strane vjernika koji su na kraju ovog svečanog slavlja darivali zlatomisnika i čestitali mu na ovoj visokoj obljetnici nazivajući ga svojim dobrim pastirom.

Marija Cetinić