Dubrovačka Biskupija

Duhovna obnova vjeroučitelja laika Dubrovačke biskupije

Duhovna obnova vjeroučitelja laika Dubrovačke biskupije

 

U Ovalnoj dvorani samostana sv. Klare u Dubrovniku, u subotu 30. studenog,  održana je adventska duhovna obnova za vjeroučitelje laike pod nazivom „Bez mene ne možete učiniti ništa“ koju je vodio učitelj dominikanskih novaka fr. Leopold Nikola Noso. Na početku duhovne obnove, prisutne vjeroučitelje pozdravio je predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije don Josip Mazarekić. 

Program je započet molitvom krunice Radosnog otajstva. Krunica se molila po uputama i razmatranjima sv. Ljudevita Montfortskoga. Fr. Leopold Nikola svoj duhovni nagovor podijelio je na dvije teme. U prvoj temi razmišljalo se što je potrebno da vjeroučitelj donese djeci i mladima Isusa Krista, a taj odgovor može se dobiti kroz osobnu molitvu. Voditelj je naglasio kako bez molitve osoba ne može ništa, radi uprazno, te da je molitva prva i najvažnija zadaća. Kazao je također da vjeroučitelj treba stalno preispitivati svoju molitvu i sakramentalni život, te da je potrebno raditi na tome da se bude povezan s Gospodinom. Naglasio je da se djeci i mladima može donositi Isusa Krista samo ako se živi od Njega.

U drugom dijelu duhovne obnove voditelj je govorio o zagovornoj molitvi kao načinu kako donositi djecu i mlade Isusu Kristu, te je donio dvije točke: djetinje povjerenje prema Bogu i ljubav prema drugima. Kazao je da je osobni poziv vjeroučitelja zagovarati djecu pred Bogom, te da je bit molitve donijeti potrebnoga Isusu. Fr. Leopold Nikola je naveo potrebu dva koraka: nastojati se uživiti u trenutnu situaciju, te molitva Bogu da daruje ono što je potrebno tom djetetu, da ga blagoslovi. Voditelj je naveo kako se u molitvi nikad ne smije nametnuti svoje rješenje Bogu. Također, istaknuo je i stavove koji obezvređuju molitvu i plodove molitve (prema knjizi "Snaga molitve zagovora" autorice Katerine Lachmanove): život u smrtnom grijehu, ne opraštanje i mržnja, kriva predodžba o uspješnosti molitve, poganski stav pristupu molitvi, lančane molitve, zakonodavstvo u molitvi, manipulacija putem satelita, superiornost, namješteni patnički stav. Naglasio je da zagovor mijenja pojedinca ali i druge osobe, te da je molitva uvijek uslišana ako se moli u stavu djetinjeg povjerenja prema Bogu i u ljubavi za druge.

Program je nastavljen slavljem sakramenta ispovijedi i euharistije u crkvi sv. Josipa. Duhovna obnova završila je zajedničkim ručkom i druženjem.

 

Željana Lučić