Dubrovačka Biskupija

Održana redovita sjednica Biskupijskog pastoralnog vijeća

Održana redovita sjednica Biskupijskog pastoralnog vijeća

Redovita sjednica Biskupijskog pastoralnog vijeća (BPV-a) održana je u subotu 30. studenog u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Dubrovniku. Pod predsjedanjem dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, sjednicu je vodio generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić. Na početku biskup Uzinić je pozdravio vijećnike, te predstavio nove članove BPV-a. Naime, tri vijećnice su dobile službe u drugim biskupijama, te su umjesto njih imenovane: s. Ružica Dodig, s. Danijela Lisica i Ana Marčinko.

Biskup je predstavio pobudnicu pape Franje "Evangelii Gaudium" (Radost Evanđelja) kazavši da ona sadrži bitne papine misli, te utoliko može biti pomoć u pastoralnom djelovanju. Istaknuo je nekoliko važnih elemenata: potreba reforme struktura koje zahtjeva „pastoralno obraćenje“ tj. pastoral učiniti otvorenijim, te da župne zajednice trebaju biti sposobne obnoviti se i „živjeti među kućama svojih 'sinova i kćeri'“. Kazao je također da pobudnica potiče „izlazak na periferije“, te je naglasio kako je potrebno otkriti koje su to „periferije“ u Dubrovačkoj biskupiji, gdje su se ljudi udaljili od Krista. Posebno je istaknuo papinu misao da Crkva nije „carina“, nego „očinska kuća u kojoj ima mjesta za sve“.

Predstavljen je također pastoralni plan i program, kao i novi Pastoralni kalendar. Nakon toga vijećnicima su potpredsjednik Organizacijskog odbora SHKM-a don Hrvoje Katušić i tajnica Odbora Ana Marčinko predstavili sve pastoralne projekte koji su u sklopu priprema odrađeni, te oni koji slijede. Istaknuli su potrebu animiranja obitelji za primanje mladih koji će doći na SHKM. Biskup je izrazio radost zbog buđenja mladih Dubrovačke biskupije, istaknuvši da je to „kapital na kojem se može dalje graditi“.

Predstavljen je također pripremni dokument Biskupske sinode „Pastoralni izazovi koji se tiču obitelji u kontekstu evangelizacije“ koja će biti održana u Vatikanu iduće godine. Vjeran Martić je vijećnicima podnio izvještaj sa šeste Obiteljske škole održane u studenom ove godine u Dubrovniku.

Šime Zupčić