Dubrovačka Biskupija

Cavtat: Biti pravi domaćin i darovati ljubav!

Cavtat: Biti pravi domaćin i darovati ljubav!

 

GODINA MLADIH

 

Prve adventske nedjelje članovi Vijeća za mlade i animatori Dubrovačke biskupije posjetili su Župu sv. Nikole u Cavtatu. Euharistijsko slavlje predvodio je don Hrvoje Katušić, potpredsjednik Organizacijskog odbora SHKM-a. Organizatori SHKM-a pozvali su mlade na sudjelovanje u organizaciji SHKM-a u Dubrovniku koji će se održati 26. i 27. travnja iduće godine, kao i sve župljane u omogućavanju smještaja za mlade.

Don Hrvoje je započeo svoju propovijed pitanjem „Što nam je najvažnije u životu?“ Nadovezao se na domovinski rat, kada je veliki broj ljudi u vrijeme rata, uključujući Dubrovnik, Cavtat, Vukovar i druga ratom pogođena mjesta, bio prisiljen napuštati svoje domove, pritom razmišljajući što im je najvažnije ponijeti sa sobom a na kraju su bili sretni ako su nešto „otrgnuli zaboravu“. „Često se dogodi da čovjek reče da mu je obitelj najvažnija ali kada ga pitaš koliko vremena provodi s obitelji počne tražiti objašnjenja i isprike kako nema vremena za istu.“, kazao je don Hrvoje, te naglasio da u duhu svetoga evanđelja možemo zaključiti da ima puno važnih stvari a nama je u ovom trenutku važno da kao vjernici otvorimo vrata svojih srca za mlade koji će doći na SHKM. Naglasio je da vjernici sada imaju priliku koja se neće ukazati u narednih 50 godina da dolaze mladi iz cijele Hrvatske i dijaspore. Kroz taj susret vjernici imaju priliku učiniti nešto za sebe, i bližnjega svoga, na način da s ljubavlju ugoste i prime mlade, naglasio je don Hrvoje.

Pri kraju euharistijskog slavlja animatori su vjernike svojom prezentacijom zajedno sa zaključkom don Hrvoja pozvali da budu pravi domaćini koji će pružiti ljubav, svoj dom i topli obrok a to je jedinstvena prilika da se ostavi dobar dojam pravih domaćina na mladim ljudima.

Don Hrvoje je, osim u Cavtatu, zajedno s animatorima posjetio i Župu sv. Nikole u Čilipima, dok je mons. Petar Palić posjetio Župu Gospe Karmelske u Pločicama i Župu Prevetog Trojstva na Grudi, a don Marin Lučić Župu Velike Gospe u Rožatu, gdje su također animirali vjernike za smještaj sudionika SHKM-a u Dubrovniku.

 

Mihael Kukrika, Marija Baule, Anamarija Jug, Andrej Tomljenović

 

O posjetu Rožatu možete vidjeti web stranici župe http://www.rozat.org/