Dubrovačka Biskupija

Cavtat: počela trodnevnica uoči sv. Nikole

Cavtat: počela trodnevnica uoči sv. Nikole

Prvog dana trodnevnice u utorak, 3. prosinca, uoči zaštitnika župe sv. Nikole u cavtatskoj župnoj crkvi koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar župe sv. Petra na Boninovu don David Marjanović uz suslavlje fra Marija Fundaka, pavlina iz samostana Gospe od Snijega u Cavtatu i župnikom don Matom Karamatićem.

U propovijedi je don David rekao kako smo svjedoci jedne opće depresije u društvu i bezvoljnosti za životom. Mlad čovjek je poletan, pun ideala, htijenja, energije, želi živjeti punim plućima, ali situacija u kojoj živi često guši njegova traženja, pa je i budućnost tim opterećena. Uspoređujući karakteristine našeg vremena s onim kada je Isus živio propovjednik je istaknuo kako je svako vrijeme obilježeno nekim nedaćama i zlom, ali se mi kao kršćani usuđujemo nadati. „Naša jedina istina je Isus Krist . S Isusom naša budućnost nije nešto nepoznato. Kršćanin je onaj koji ne ide prema budućnosti, nego budućnost dolazi k njemu,“ poručio je don David i dodao: „Vrijeme došašća u kojima se nalazimo na poseban nam način pokazuje budućnost koja ide k nama i već je prisutna u našoj sadašnjosti. U našem hodu prema Božiću Bog uvijek ponovo dolazi u naše živote ovdje i sada. Čovjek koji posjeduje pravu istinu, a ta je Isus Krist, ne može se bojati budućnosti ma kaka ona bila jer u svakoj budućnosti sa njim je Bog koji uvijek iznova dolazi u našu sadašnjost i mijenja je.“ Također je vjernicima kao primjer stavio sv. Nikolu za čiji blagdan se pripremaju, a koji je postao svećenikom želeći širiti Božju ljubav i dobrotu. Nije ga zanimala čast i slava, htio je biti ponizan službenik Božji i svoje pouzdanje i snagu je temeljio u Bogu i samo u Bogu.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih iz župe sv. Petra Boninovo. Na kraju mise don David je okupljenim vjernicima podijelio mladomisnički blagoslov.

Ana Savinović