Dubrovačka Biskupija

Izložba učeničkih radova u sklopu programa proslave beatifikacije pape Ivana Pavla II.

Otvorenjem izložbe likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola Dubrovačke biskupije u predvorju dvorane Ivana Pavla II. započeo je dubrovački program proslave beatifikacije pape Ivana Pavla II., počasnog građanina Dubrovnika. Izložbu je predstavila i otvorila vjeroučiteljica Romana Đuka Alemani, tajnica Katehetskog ureda istaknuvši kako su učenički radovi pristigli iz svih dijelova biskupije, a iz njih se može vidjeti i pročitati kako su nastali kao izraz zahvalnosti i poštovanja prema Ivanu Pavlu II. U glazbenom dijelu večeri sudjelovali su Katedralni zbor mladih i tercet Tomašić. Tijekom otvorenja posjetitelji su mogli čuti i snimke molitve Ivana Pavla II. iz Assisija kao i njegovo poznato priključivanje pjevanju pjesme „Zdravo, djevo“ u Solinu 1998. godine. Na završetku je učenik drugog razreda Šime Đuka Alemani izrecitirao jednu od pjesama pristiglih za smotru radova. 
Likovne radove odabrali su profesori likovne kulture Ivana Jovanović Trostman i Drago Tadić koji su postavili izložbu, dok su literarne radove izabrali profesorica hrvatskog jezika Helena Barišić i Romana Đuka Alemani. Na izložbi je predstavljeno četrdesetak likovnih i tridesetak literarnih radova. 
Podsjetimo, papa Ivana Pavao II. posjetio je Dubrovnik 6. lipnja 2003. godine u sklopu višednevnog pohoda Hrvatskoj. Euharistijsko slavlje na kojem je proglasio blaženom Mariju Propetog Petković predvodio je u Gruškoj luci, a na odlasku je u papamobilu posjetio povijesni dio grada zaustavivši se pred crkvom sv. Vlaha gdje su ga pjesmom pozdravili prvopričesnici. Slijedeće godine, na svečanoj sjednici uoči svetkovine sv. Vlaha 2. veljače Gradsko vijeće grada Dubrovnika proglasilo ga je počasnim građaninom Dubrovnika. Povelju počasnog građanina dubrovačko izaslanstvo predvođeno tadašnjim dubrovačkim biskupom Želimirom Puljićem i gradonačelnicom Dubravkom Šuica uručilo mu je 29. travnja iste godine u Vatikanu.