Dubrovačka Biskupija

Molitveno bdijenje kao priprava za beatifikaciju pape Ivana Pavla II.

Molitvenim bdijenjem u dubrovačkoj katedrali u subotu, 30. travnja katolici Dubrovnika pridružili su se mnoštvu vjernika koji su se na taj način diljem svijeta pripremali za beatifikaciju pape Ivana Pavla II.

Kako je u uvodnom nagovoru istaknuo dr. don Petar Palić, Dubrovnik je, uz Rim, jedini grad u svijetu koji je imao čast da mu Ivan Pavao II. bude sugrađanin. Okupljeni na molitvi zahvale za novog blaženika Katoličke Crkve „želimo dozvati u sjećanje sve one trenutke koje smo kao pojedinci i kao narod proživjeli, živo osjećajući papinu potporu", kazao je don Petar spomenuvši one teške trenutke „kada su naš narod, naša domovina i grad, krvarili pod napadima i opsadom" kao i one radosne dane susreta sa Svetim ocem, „u Rimu i posvuda gdje je putovao, a posebice za papinih pohoda našoj domovini, danima u kojim se ljubav i privrženost papi mogla doslovce opipati i osjetiti u našim obiteljima, u našim župama, na ulicama naših gradova i sela." Don Petar je spomenuo i događaj od prije sedam godina kada je 29. travnja 2004. godine Ivan Pavao II. primio dubrovačko izaslanstvo prihvaćajući da postane počasni građanina Dubrovnika. Tom prigodom, uz riječi blagoslova, papa je rekao: „Zahvaljujem također i radujem se što ste me htjeli ubrojiti među građane starog i lijepoga Dubrovnika, toga pravog bisera hrvatskog Jadrana, središta tisućljetne uljudbe prožete katoličkom vjerom i obilježene stalnom vjernošću Petrovim nasljednicima, pa i u vrlo teškim vremenima. Mogla se ta uljudbena i vjerska baština razvijati i rasti i u budućnosti, donoseći obilan rod na korist samoga Dubrovnika i svega hrvatskog naroda."

Zbor sastavljen od mladih iz župe Marijinog Uznesenja iz Rožata, sv. Petra s Boninova, sv. Mihajla iz Lapada, župe sv. Andrije i katedralne župe uz vodstvo profesora Josipa Mikuša predvodio je pjevanje na bdijenju. U prvom dijelu bdijenja, kroz prigodne tekstove i projicirane fotografije vjernici su se podsjetili na životni put, ali i poruke Ivana Pavla II., dok su u drugom dijelu, pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, izrekli svoje molitve. Meditacije su čitali Marija Čaveliš i fr. Ivan Marija Tomić, dok su molitve pročitali: s. Marijana Ćuk, Matko Đevoić, Luce Ćatić, Marija Obad, Marijeta Šuperak, Zoran Jović i Joško Mikuš. Za ovu prigodu mladi sudionici bdijenja nosili su žute majice, s likom i natpisom blaženi Ivan Pavao II., na prednjoj strani, i s rečenicom „Papa za kojeg se molim, papa kojem se molim!" na leđima. Rečenica je citat iz jednog literarnog rada sa izložbe učeničkih radova otvorene uz početak dubrovačkog programa proslave beatifikacije Ivana Pavla II. Na završetku bdijenja okupljeni su otpjevali pjesmu „Hrvatska ti kliče hvala!" koju je u trenutku prolaska Ivana Pavla II. Stradunom 6. lipnja 2003. godine pjevao Đani Maršan.