Dubrovačka Biskupija

Zahvalna misa za beatifikaciju pape Ivana Pavla II.

Zahvalnim večernjim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio dr. don Petar Palić u dubrovačkoj katedrali u nedjelju, 1. svibnja završen je program proslave beatifikacije pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Govoreći o proglašenju blaženim pape Ivana Pavla II. u Vatikanu don Petar je istaknuo kako je „život svakog od nas obilježen je na ovaj ili onaj način njegovom osobom i osobnošću." „I život našega naroda i našega Grada obilježen je osobom ovoga velikog čovjeka," dodao je propovjednik i nastavio: „Zato smo željeli svim događajima, koji su se u našem Gradu događali proteklog tjedna zahvaliti Ivanu Pavlu II. na svim njegovim riječima i djelima, koje je izgovorio ili učinio za naš Hrvatski narod, a ovom večerašnjom euharistijom želimo zahvaliti Gospodinu na daru ovoga velikog Pape, blaženog Ivana Pavla II. i zamoliti da nas svojim zagovorom zagovara kod Gospodina." Don Petar je posebno naglasio blaženikovu misao kako je čovjek put Crkve i njegovo nastojanje da, i kao svećenik i kao nadbiskup i kao Papa, služi konkretnom čovjeku i u njemu prepoznaje lice Krista, Otkupitelja čovjeka. „Služio je Bogu i Crkvi svim svojim snagama, do zadnjeg atoma snage svoga bića", kazao je, uz ostalo, don Petar, „i zato nam ga Crkva stavlja kao uzor, koji treba nasljedovati. Budimo zahvalni Gospodinu što nam je u godinama kad nam je bilo najpotrebnije, darovao takvoga Papu, koji je i unatoč svojoj tjelesnoj ograničenosti, bio istinski propovjednik Božje Riječi."

Svečanim Te Deumom na završetku mise vjernici su zahvalili Bogu za novog blaženika, a nakon mise katedralni župnik dr. don Stanko Lasić podijelio je prigodne sličice kao uspomenu na beatifikaciju počasnog građanina Dubrovnika. Prije mise članovi molitvenih zajednica i pokreta u biskupiji predmolili su slavnu krunicu, molitvu koju je blaženik posebno volio.