Dubrovačka Biskupija

OŠ Lapad pobjedila na natjecanju iz vjeronauka

Učenici Osnovne škole Lapad Danijela Rosić, Bruna Bilić, Lucija Zakarija i Lorena Franušić s mentoricom Simonom Gavrić pobjednici su biskupijskog natjecanja iz vjeronauka koje je održano u srijedu, 19. veljače u Medicinskoj školi u Dubrovniku. Drugo mjesto osvojili učenici OŠ Cavtat (Antonija Zorić, Leona Sentić, Nikoleta Rodić i Lucija Hartman) s mentoricom Katarinom Radonić, dok je treće mjesto pripalo ekipi OŠ Petra Kanavelića iz Korčule (Ena Depolo, Božica Gjivoje, Anđelo Grgo Fabris i Petar Šegedin) koje je pripremala mentorica s. Anita Sučić.

U poznavanju prilično teške teme„Katolička crkva i znanost – doprinos i odnosi“ natjecale su se i četveročlane ekipe koje su pobijedila na školskim natjecanjima u OŠ Vela Luka (mentorica s. Tješimira Bešlić), OŠ Župa Dubrovačka (mentorica s. Bosiljka Grubeša), OŠ Mokošica (mentorica Ana Matić), OŠ Orebić (mentorica Anita Vidović Vranješ), OŠ Slano (mentor Josip Kačunić), OŠ Antuna Masle Orašac (mentor Krunoslav Batinić) i OŠ Gruda (mentor Danijel Holeš).

Natjecanje se odvijalo u tri kruga. U prvom dijelu svi su učenici samostalno pisali test te zbrajanjem osvojenih bodova zauzimali mjesto na ljestvici poretka. Drugi krug se sastojao od igre tombole u kojoj su svi članovi ekipe zajedno prepoznavali točne odgovore na svojoj kartici, a u posljednji krug, u igru „Milijunak“ ušlo je pet najboljih ekipa. Njihovo znanje i vještine ocjenjivalo je povjerenstvo u sastavu: predsjednica s. Vianeja Kustura i članovi Romana Đuka Alemani i Željana Lučić.

Natjecanje organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni katehetski ured HBK i Glas Koncila. Pobjednička ekipa predstavljat će Dubrovačku biskupiju na državnom natjecanju.

Prije samog natjecanja svi natjecatelji s profesorima okupili su se u holu škole gdje ih je pozdravio predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije mr. don Josip Mazarekić, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić također im se obratio s ohrabrujućim i poticajnim riječima. Članica državnog povjerenstva vjeroučiteljica Ružica Matković predmolila je psalam te su okrijepljeni zajedničkom molitvom učenici pristupili natjecanju.

 

Angelina Tadić