Dubrovačka Biskupija

Trodnevni pohod biskupa Uzinića Korčuli

Trodnevni pohod biskupa Uzinića Korčuli

 

Pastoralni pohod dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića župi sv. Marka u Korčuli započeo je u petak, 28. veljače. Tijekom prvog dana boravka među Korčulanima biskup Uzinić u pratnji župnika don Frana Kuraje posjetio je gradsku upravu na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kapelina, susreo se s učenicima i osobljem Srednje škole Petra Šegedina gdje ga je pozdravio ravnatelj Lovre Botica te pohodio djecu u Dječjem vrtiću Korčula koja su ga dočekali s prigodnim programom, a ravnateljica Fanica Ivelja mu je zahvalila na dolasku.

 

Biskup Uzinić zatim je pohodio samostan Svetih Anđela Čuvara sa vrlo živom zajednicom sestara dominikanki, i vrtić kojeg drže sestre dominikanke. U dominikanskom samostanu sv. Nikole dočekao ga je prior fr. Drago Kolimbatović, a u Osnovnoj školi Petra Kanavelića lijepim riječima ga je pozdravio ravnatelj Berislav Ćurković s učenicima.

 

U poslijepodnevnim satima biskup je u njihovim domovima pohodio starije vjernike među kojima su bili Dobrila i Jozo Denoble, koji već 65 godina žive u braku. U župnoj dvorani susreo se i s predstavnicima bratstava i članovima Župnog ekonomskog vijeća koje je potaknuo da u svoj rad više uključe žene. Nakon molitve krunice i Gospinih litanija koje su predvodili članovi molitvene skupine, dubrovački biskup predvodio je euharistijsko slavlje, a poslije mise susreo se s ministrantima, animatorima i volonterima SHKM-a, prvopričesnicima, krizmanicima i njihovim roditeljima.

 

Drugog dana pastoralnog pohoda u subotu, 1. ožujka dubrovački biskup je posjetio starice i starce u Domu za starije i nemoćne osobe te s njima slavio misu i okrijepio ih sakramentom euharistije. Obišao je kapelu sv. Antona, groblje sv. Luke, špilju Gospe Lurdske, crkvu sv. Justina o kojoj brinu članovi bratovštine sv. Roka, crkvice sv. Mihovila, Svih Svetih, bratimske sale, a svugdje su ga dočekivali vjernici objašnjavajući mu bogatstva i posebnosti sakralnih objekata. Poslijepodne je bilo rezervirano za susret s vjeroučiteljima i drugim vjernicima koji su se željeli susresti s biskupom. Nakon molitve krunice i mise u crkvi, biskup Uzinić se susreo s pjevačima, čitačima i članovima molitvene zajednice.

 

U nedjelju, 2. veljače u prepunoj crkvi sv. Antona na Glavici, a zatim i u korčulanskoj katedrali sv. Marka dubrovački biskup je predslavio nedjeljna euharistijska slavlja.

 

Za vrijeme boravka u korčulanskoj župi sv. Marka dubrovački biskup je u obraćanju vjernicima više puta pohvalio tradiciju koja ih je održala u vjeri, ali i skrenuo pozornost da ona ne smije biti cilj nego samo sredstvo kako bi svaki vjernik nastavio rasti i sazrijevati u osobnoj vjeri.

 

Đuro Čehovski

 

Više fotografija na: https://plus.google.com/u/0/113273173030450430985/photos