Dubrovačka Biskupija

Korizmene akcije Caritasa

Korizmene akcije Caritasa

 

Na Pepelnicu, 5. ožujka prigodom dolaska nove, četvrte po redu, pošiljke medicinskih pomagala za Posudionicu medicinskih pomagala Caritasa Dubrovačke biskupije ravnatelj Caritasa mr. don Robert Ćibarić predstavio je u prostorijama Caritasa i neke druge humanitarne akcije u korizmi.

 

Uvodno je istaknuo kako se sve te akcije poduzimaju „iz razloga što nas korizmeno vrijeme poziva na post, pokoru, molitvu, obraćenje i djela milosrđa, a to bi nas trebalo dovesti do konačnog cilja, a to je susret s Uskrslim Kristom što ćemo slaviti u uskrsnoj noći kad je svijetlo probijedilo tamu, a ljubav mržnju.“ Sve je to vođeno idejom da Caritas ne bude tek pragmatična ustanova nego da bude vođena Isusovom riječju „Što god učiniste jednom od najmanje braće, meni učiniste“ te da pomažući ljudima bez obzira na nacionalnost, vjeru i neku drugu pripadnost, u svakom čovjeku se nastoji prepoznati Kristovo lice.

 

U novoj pošiljci medicinskih pomagala, najvećoj do sada, stiglo je 20 medicinskih kreveta, 50 antidekubitalnih madraca, princeze, posteljina i druga pomagala za bolesne osobe. Ovim je zaokružena jedna lijepa priča u kojoj je Caritas organizirao posudionicu za potrebe bolesnih sugrađana.

Ukupni iznos do sad naručenih medicinskih pomagala iznosi oko 275 tisuća kuna. Dubrovačka biskupija je donirala 150 tisuća, a oko 125 tisuća prikupljeno je od raznih humanitarnih koncerata i akcija te prilozima Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Trenutno oko stotinjak bolesnika koristi ova pomagala.

 

Jučer je započela obnova obiteljske kuće Delalija u Čepikućama te je ravnatelj izrazio nadu da će do Uskrsa imati pristojan smještaj.

 

Slijedećih tjedana će se također organizirati pomoć sugrađaninu Iliji na Batali koji godinama leži, te će mu se prostor u kojem živi opiturati, donijeti namještaj i posuditi medicinski krevet s opremom.

 

Ravnatelj Ćibarić predstavio je i korizmenu akcija „Pemo i kupci za Caritas Dubrovačke biskupije“ koja se organizira već treći put, a ove godine počinje na Pepelnicu i traje do Cvjetnice, 13. travnja. U tom periodu kupci u lancu Pemovih trgovina: hipermarket Pemo Centar, supermarketima Solitudo, na Mljekari u Župi dubrovačkoj, u Močićima i na Grudi u Konavlima, mogu kupnjom raznih proizvoda – koje je potrebno nakon kupnje odložiti u za to predviđene košare - preko Caritasa donirati te namirnice i potrepštine pojedincima odnosno obiteljima sa šireg dubrovačkog područja. Djelatnici Caritasa ce prikupljene proizvode nakon završene akcije podijeliti najpotrebnijima.

 

Angelina Tadić