Dubrovačka Biskupija

Blato: Biskup u kanonskoj vizitaciji

Blato: Biskup u kanonskoj vizitaciji

 

Obveza je biskupa da s vremena na vrijeme, a u skladu sa kanonskim propisima, obilazi župe svoje biskupije. Tako je od petka, 7. ožujka do nedjelje, 9. ožujka dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pohodio župu Svih Svetih u Blatu na Korčuli.

Blato se ne razlikuje puno od ostalih župa Korčulanskog dekanata, osim po tome što ima dobro očuvanu vjersku tradiciju što je biskup uočio, i na svakom slavlju istaknuo kao vrijednost koja daje nadu da će se tako i nastaviti.

Naglasio je kako je sveta Vincenca prepoznatljivi znak Blata svuda gdje Blaćana ima, kao što je sv. Vlaho Dubrovčanima, te spomenuo i važnost blažene Marije Propetog Isusa Petković koja je ime Blata i cijele biskupije raširila po cijelom svijetu. Svetištu bi trebalo posvetiti posebnu pažnju, i pomoći sestrama koje čine sve što je u njihovoj moći.

Uočio je također da se kao i svugdje osjeća da se srednja generacija poslije sakramenta Potvrde udaljuje da bi se ponovno vratila u kasnijem razdoblju.

Pohvalio je broj mladih koji se okupljaju na susretima mladih te se zajedno sa župnikom i korčulanskim dekanom don Nikolom Berišićem i vjeroučiteljima, zdušno pripremaju na Susret hrvatske katoličke mladeži.

Na lokalnoj radio stanici biskup Uzinić pozvao je Blaćane da se u još većem broju odazovu i prime pod svoj krov, na jednu noć, što više mladih koji dolaze na SHKM.

Obilazak župe Blato bio je naporan, jer Blato ima mnogo bogatstva i mnogo institucija koje treba obići.

S velikim zadovoljstvom i izrazima dobrodošlice dubrovačkog biskupa dočekali su ga načelnik Općine Ante Šeparović i ostali djelatnici općine koji su ga upoznali sa svim dostignućima, ali i problemima s kojima se susreću.

Biskup je rado sjeo i doručkovao sa štićenicima Doma umirovljenika „Marija Petković", a htio je i obići sve nepokretne u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Blato. Prema preporuci župnika, posjetio je i jednu staricu u njenom domu te obitelj sa 5 djece.

Nije mu bilo teško popeti se čak i u potkrovlje Osnovne škole Blato gdje su prvašići, a u prizemlju se poigrati s dječicom u vrtiću. U osnovnoj školi susreo se s nastavnicima i ravnateljem profesorom Tončijem Padovanom, a u srednjoj školi sa ravnateljem profesorom Ivom Gavranićem.

Sa velikim zanimanjem obišao je i pogon „Radeža", radnike koji rade u pogonu, a zatim se sastao sa njihovom upravom, direktorom Jerkom Andrijićem i ostalima. Posjetio je i poduzeće „Blato 1902" d.d. i razgovarao s upravom i djelatnicima

Nije zaobišao ni udrugu za djecu s posebnim potrebama „Vincenca" Blato, te Blatski ogranak Lige protiv raka KPLM. Rado je vodio i pobožnost Križnog puta koji su predmolili mladi, a zatim je služio svetu misu u punoj župnoj crkvi.

Župa Blato svakog devetog u mjesecu obilježava Dan blažene Marije Propetog Petković izlaganjem Presvetog, klanjanjem i večernjom svetom misom u svetištu. Ovaj put, predvoditelj je bio biskup Uzinić koji se u svojoj propovijedi dotaknuo i tvrdnje da kao što je iz Blata mogla poteći blažena Marija Propetog i kao što je jedna blatska obitelj kroz prošlost mogla dati više od 200 svećenika, tako može biti ponovno novih zvanja. Zasluženi „odmor" imao je biskup sa članovima bratovština: Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova i bratovštinom Svih svetih.

Na „veloj svetoj misi" u nedjelju prijepodna župna crkva je bila puna, sa svim onim što ima: dječji i veliki zbor, bratimi obiju bratovština, ministranti, kumpanjoji u svojim nošnjama, ljudi iz društveno političkog života i vjernici.

Biskup je svima od srca zahvalio, rekao je kako se osjećao kao među svojima, da je zadovoljan s radom župnika Berišića koji je ujedno i korčulanski dekan, da je od svih lijepo primljen, i dao je svima podstreka da ne posustanu u hodu s Kristom, pogotovu ovu kroz korizmu kad smo pozvani na pokoru, molitvu i djela ljubavi.

 

N.B.