Dubrovačka Biskupija

Počele Biblijske večeri u Novoj Mokošici

Počele Biblijske večeri u Novoj Mokošici

U prvom korizmenom tjednu točnije u utorak, 11. ožujka  započele su Biblijske večeri u župi Svete Obitelji u Novoj Mokošici. Organizator i voditelj susreta don Ivo Zečević, župni vikar sa suradnicima, za prvi susret pozvao je u goste predavača gospodina Krunoslava Batinića, vjeručitelja koji već ima iskustva u vođenju Biblijskih susreta. Za prvi susret odazvalo se 27 sudionika, više od očekivanog, što upućuje da su vjernici željni upoznati najčitaniju i najprevođeniju knjigu svih vremena – Sveto pismo.

 

Susret je započeo kratkom molitvom, zazivom Duha Svetoga i prezentacijom o Bibliji uz laganu glazbu. Vjeroučitelj Batinić je istaknuo važnost i potrebu upoznavanja Biblije, te naglasio kontekst nastanka kako bi se njome ispravno služili. Poznata je činjenica da je Biblija skup knjiga i svaka u sebi sadrži posebnosti literarne i umjetničke vrijednosti, te se kroz povijest razvilo više načina tumačenja Svetoga pisma. „Biblija je sveta knjiga. Ona je povijest izabranog Božjeg naroda i njegovog iskustva s Bogom. Bog nam govori po riječima Svetoga pisma. Da bismo Boga i Njegovu Riječ bolje razumjeli i po njoj živjeli potrebno je tu živu Božju Riječ proučavati i o njoj razmišljati. Svjesni smo svakodnevne užurbanosti, obveza i prenatrpanog dnevnog reda u kojem je sve teže naći vrijeme za samostalno čitanje Božje riječi. Čitanje Svetoga pisma je prigoda okupljati se oko Božje riječi te zajednički dijeliti promišljanja, dileme, iskustva te tražiti osmišljenje svakodnevice u svjetlu Božje poruke,“ rekao je predavač. Isus je, naviještajući Radosnu vijest, na osobit način upućivao slušateljima riječ u parabolama i slikama, pa to treba ispravno razumjeti.

 

Biblijske večeri utorkom u 20 sati tijekom korizmenog vremena se nastavljaju, potičemo sve ljude dobre volje na aktivno sudjelovanje u tumačenju Radosne vijesti koja je itekako potrebna današnjem čovjeku tako opterećenom crnim i mračnim vijestima.

 

Vlaho Lovrić