Ispiši ovu stranicu

Stipe Božić o osvajanju sedam vrhova

Stipe Božić o osvajanju sedam vrhova

Najpoznatiji hrvatski alpinist Stipe Božić održao je u utorak 11. ožujka na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku predavanje pod nazivom „Sedam vrhova“. Ovo predavanje, koje je izazvalo veliki interes ne samo studenata već i cjelokupne populacije, započelo je pitanjem kojeg bi vjerojatno svi postavili predavaču „Zašto se uopće penjete?“. Pokušao je naći mnoge odgovore: od pejzaža, dalekih motiva, druženja, prijateljstva, jačanja samog sebe do upoznavanja različitih kultura, a kazao je kako je možda odgovor i u razmjenjivanju stajališta i mišljenja s drugim ljudima ili pak odgovor leži u svetosti tih planina, možda i mistika koja daje tu još veću privlačnost da se ide prema gore.

 

Istaknuo je da je prvi korak najvažniji i da mu je uvijek glavna misao da se mora vratiti kući. A što je bitno u svemu tome? Sam doživljaj i upoznati granice svojih mogućnosti.

 

Naglasio je da je od svega najvažnije odagnat onu dogmu da je najvažniji cilj, već je puno važniji sam put i svi događaji na tom putu. Za sve ovo je potreban motiv, unutarnji osjećaj koji tjera naprijed da se mogu maknuti granice svojih mogućnosti, te da ništa ne možemo napraviti sami jer smo uvijek vezani jednom niti za obitelj, prijatelje, domovinu i da smo odgovorni za njih, ali imajući stalno na umu da su ispred nas opasnosti, ne samo objektivne već i naše misli „A je li to moguće?“. Govoreći o važnosti zajedništva tima, kazao je da u alpinizmu, ali i bilo gdje drugo tuđi uspjeh mora veseliti.

 

Penjač nije običan sportaš, on zaista mora imati malu dozu ludosti, ali one pozitivne ludosti, naglasio je predavač. Uzor su mu postali najuspješniji ljudi na svijetu te je naglasio da su najbolji i oni najskromniji. Popeo se na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m), K2 (8611 m) i Kanchenjunga (8586 m). Na najviši vrh svijeta, Mount Everest, popeo se dva puta, te je tek drugi Europljanin kome je to uspjelo. U svojim pričama o penjanju isticao je koliko je bilo skoro nerješivih problema i jedva preživjelih situacija kao prenoćiti na oko 8000 m visine, nemogući uvjeti po oluji, tzv. snježno sljepilo (privremeno sljepilo od 3-4 dana), te potresne statistike da se oko 60% alpinista ne vrati kući.

 

Došao je do ideje za doći do najviših vrhova svih kontinenata – 7 vrhova, koju je proveo u djelo i tako postao prvi Hrvat na Sjevernom polu. Istaknuo je da je posebnost stajanja na Sjevernom polu činjenica da gdje god se okrene, oko njega je zapravo jug.

 

Predavanje je zaključio odgovorom na pitanje „Pa što je nagrada svega toga?“, istaknuvši da su to povratak kući i bogatstvo priča koje je odnekud donio jer ipak priča je ona koja uvijek ostaje.

 

Okupljeni su nakon predavanja svojim mnogobrojnim pitanjima pokazali koliko ih je Stipe Božić dotaknuo i inspirirao da se bore protiv letargije koja se kako možemo zaključiti iz predavanja pobjeđuje pozitivnom ludošću i nezaboravnim pričama.

 

Predavanje je održano u organizaciji dubrovačkih studenata okupljenih oko Studentskog katoličkog centra (SKAC-a), te studentskog kapelana don Marina Lučića.

 

Perica Grbić

 

Galerija slika