Dubrovačka Biskupija

Održan prvi Bračni susret u Dubrovniku

Održan prvi Bračni susret u Dubrovniku

 

Prvi Bračni susret u organizaciji Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije i Hrvatske zajednice bračnih susreta održan je od 14. do 16. ožujka u prostorijama Učeničkog doma „Paola di Rosa“ u Dubrovniku. Voditelji su bili isusovac mr. Josip Sremić i tri bračna para: Ivanka i Milan Došlin, Žaklina i Darko Marčinković te Ljubica i Goran Thür. Iz Dubrovačke biskupije sudjelovalo je 11 bračnih parova i dva svećenika. Susret je završio u nedjelju, 16. ožujka poslijepodne misom u crkvi sv. Petra na Boninovu na kojoj je voditeljima i sudionicima susreta riječi zahvalnosti uputio predstojnik Vijeća za obitelj don Ivo Zečević. 

 

 

Tijekom vikenda sudionici susreta, većinom bračni parovi, imali su prigode posvetiti se sebi kao paru produbljujući međusobni odnos kroz otkivanje kako u njihovim srcima još uvijek leži mnogo emocionalnog i ljubavnog blaga prekrivenog raznim brigama i pitanjima svakodnevice, spoznavajući da su jedno drugom međusobno dar i milost te radeći na međusobnoj komunikaciji u jednom novom svijetlu pridonoseći na taj način kvalitetnijem životu svoje bračne zajednice.

 

Povijest Bračnih susreta u Hrvatskoj

 

S obzirom da je Hrvatska zajednica bračnih susreta manje poznata po svom djelovanju u Dubrovačkoj biskupiji, prenosimo njihovu kratku povijest kako piše na njihovim službenim mrežnim stranicama: "Pokret Bračni susreti (Marriage Encounter, kratica ME) kojemu je cilj uspostavljanje dijaloškog stila života bračnog para i obnova Katoličke crkve, započeo je u Hrvatskoj zalaganjem bracnog para Franko i Nives Jelich iz Wichite (Kanzas) SAD – prvim održanim vikendom ME-a u isusovačkoj kući u Opatiji 11-13. lipnja 1976. prema metodi WWME-a (Worldwide Marriage Encounter). Tada organizaciju preuzima isusovac Stjepan Kušan (do 1988), kojemu, kao mnoštvu oduševljenih bračnih parova, treba zahvaliti na brzom širenju ME-a. Već prve godine vikend ME-a prošlo je preko 80, a do 2006. g. oko 5000 bračnih parova, 150 svećenika (6 biskupa) i oko 90 redovnica. Hrvatski parovi i svećenici prenose vikend ME-a u Italiju 1978. g., a u Sloveniju i u Srbiju 2003. g. Hrvatska od samog početka 1981. g. sudjeluje u Europskom vijeću ME-a (European Concil ME-a), a pet susreta tog tijela održano je do sada u Hrvatskoj.

 

Osamostaljenjem Republike Hrvatske 1991. g. stvoreni su povoljni uvjeti za solidniju organizaciju, koju provodi tadašnji Nacionalni tim (National Team – Tonči Trstenjak i bračni par Spomenka i Darko Novosel. Hrvatska zajednica bračnih susreta (HZBS) osnovana je, uređena statutima i g. 1993. registrirana kao nevladina udruga. Glasilo HZBS-a “Prisutnost” počinje izlaziti 1993. i od početka donosi sve važne događaje i dokumente te objavljuje imena i adrese svih osoba koji prođu iskustvo ME-a u Hrvatskoj.

 

ME se ne smatra obiteljskim pokretom, nego pokretom za obnovu Katoličke crkve kroz sakramente, osobito Sv. reda i braka. Zajednicu vodi Nacionalni tim (bračni par i svećenik) koji Nacionalno vijeće bira za mandate od tri godine. Do sada se u vodstvu izmijenilo 14 Nacionalnih timova. To je jedna od najvećih organiziranih katoličkih udruga u Hrvatskoj, s čvrstim vodstvom, dobrom organizacijom, jasnim ciljevima i razrađenim metodama rada. Vikendi ME-a održavaju se svakog mjeseca diljem Hrvatske, a kroz njih prosječno godišnje prođe 200 bračnih parova. Oko 2000 bračnih parova aktivno sudjeluje u životu HZBS-a."

 

 

Angelina Tadić