Dubrovačka Biskupija

Vela Luka: Pastoralni posjet biskupa Uzinića

Vela Luka: Pastoralni posjet biskupa Uzinića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić boravio je od petka, 14. ožujka do nedjelje, 16. ožujka u župi sv. Josipa u Vela Luci u pastoralnom pohodu tijekom kojeg je imao prigodu bolje upoznati kako samo mjesto tako i vjerničku zajednicu ove korčulankse župe.

 

Prvi dan pastoralnog pohoda započeo je euharistijskom slavljem u župnoj crkvi. Potom je usljedio posjet odgojno-obrazovnim ustanovama koje djeluju na području župe. Tako je biskup posjetio dječji vrtić „Radost“, Osnovnu i Srednju školu. Susreo se sa djelatnicima tih ustanova i sa djecom od predškolske dobi do mladih koji pohađaju srednju školu. U zgradi Općine Vela Luka, biskupa je primio načelnik gosp. Tonko Gugić, sa suradnicima. U srdačnom razgovoru dotakli su se tema koje su aktualne u društvenom životu Vele Luke, a u prvom redu su vezane za lošu gospodarsku i socijalnu situaciju u mjestu. Načelnik je obećao, u skladu s mogućnostima Općine, pomoći u rekonstrukciji župne kuće. Biskup je načelniku, zahvalio na pomoći i suradnji.

 

Zatim je biskup pohodio sestre dominikanke, s. Tješimiru i s. Mariju Lurdes u njihovu samostanu sv. Josipa radnika. Biskup je također posjetio specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Kalos“, gdje se susreo sa zaposlenicima i pacijentima, te Dom umirovljenika, gdje je obišao stare i nemoćne, posvećujući osobitu pažnju onim nepokretnima. Budući da u Domu umirovljenika svoje prostorije ima i Udruga roditelja djece sa posebnim potrebama „Cvitić“, biskup se susreo i s njima. Upoznao se sa njihovim aktivnostima kao i poteškoćama na koje u svom radu nailaze. Predvečer je biskup Uzniće u župnoj crkvi predvodio pobožnost Križnog puta.

 

U subotu, 15. ožujka biskup Uzinić se na mjesnom groblju pomolio za pokojne župljane te obišao grobljansku kapelu sv. Roka. Nakon toga, u pratnji župnika don Ante Burića, uputio se do špilje Gospe Lourdske koja se nalazi na samom ulazu u mjesto, a podignuta je u prigodi obilježavanja 50. obljetnice Gospinih ukazanja u Lourdesu. Potom je biskup obišao i ostale crkvice i kapele: crkvicu Gospe od Milosrđa, Gospe od Zdravlja, Bezgrešnog začeća BDM i kapelu sv. Vicenca. Biskupa su u svakoj crkvici dočekali članovi obitelji koji se brinu o njihovu uređenju i održavanju i upoznali su ga sa naporima koje ulažu kako bi ih očuvali od propadanja. Župljani Marko Andreis, Marin Baničević, Ivan Mirošević i Tonči Oreb upoznali su biskupa s poviješću i sadašnjošću župe. Ostale crkvice i kapelice, zbog kratkoće vremena, ovoga puta biskup nije stigao obići. Biskup se u kratkom susretu i razgovoru zadržao i sa grupom prvopričesnika, koji subotom ujutro imaju susret u župnoj crkvi. Poslijepodne se biskup susreo sa članovima velolučkih bratovština sv. Josipa i Gospe od Ružarija, a zatim s članovima župnog zbora „Don Ivo Oreb“. Nakon večernjeg euharistijskog slavlja u župnoj crkvi biskup Uzinić se susreo s mladima koje je pozvao na aktivnije življenje i svjedočenje svoje vjere kao i na predstojeći susret mladih u Dubrovniku.

 

Svečanim euharijstijskim slavljem na drugu korizmenu nedjelju dubrovački biskup je zaključio svoj pastoralni pohod župi sv. Josipa u Vela Luci. U svom razmišljanju nad nedjeljnim biblijskim tekstovima biskup je okupljene vjernike pozvao da preobraze svoje živote, kako bi se po njima preobražavala crkvena i društvena zajednica. Podsjetio je i na svijetle primjere vjerskog života, ističući osobito don Ivu Oreba. U svezi nacionalnog susreta mladih biskup je pozvao sve da učine dodatan napor pružajući mladima smještaj u obiteljima. Na kraju mise župnik Burić je u ime župne zajednice darovao biskupu sliku, kao uspomenu na vrijeme provedeno u ovoj župi prilikom ovog pastoralnog pohoda.
Svojim pjevanjem euharistijsko slavlje animirala su dva župna zbora: dječji zbor pod vodstvom s. Tješimire i gospođe Danijele Cetinić i Mješoviti zbor „Don Ivo Oreb“, pod vodstvom gospodina Tonča Oreba.

 

Više fotografija na: http://www.zupa-vela-luka.hr

Fotografije: Marin Baničević