Dubrovačka Biskupija

Biskup Uzinić na blagdan sv. Leopolda: U čemu ovaj svetac može biti uzor vama političarima?

Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, kapucina i zaštitnika Dubrovačko neretvanske županije, svečano je u ponedjeljak 12. svibnja proslavljen u Dubrovačkoj biskupiji, a posebno svečano bilo je u kapucinskom samostanu i crkvi Svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku gdje je euharistijsko slavlje predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U ime kapucinske zajednice svima je dobrodošlicu izrazio fra Stanko Dodig, pozdravivši između ostalog i župana Dubrovačko – neretvanske županije zajedno s njegovim suradnicima. Pozdravima se priključio i biskup Uzinić, čestitajući također kapucinima dan Hrvatske kapucinske provincije.

U propovijedi biskup je naglasio da slavlje svetaca ne može biti zaustavljeno na dimenziji zagovora, jer to bi bilo previše magijski, nego u svecima je potrebno vidjeti uzore. Kazao je da mu je lako kazati u čemu bi sv. Leopold trebao biti uzor svećenicima, redovnicima, redovnicama, kao i cijeloj Crkvi. No, potom se obratio prisutnim političarima tražeći odgovor na pitanje u čemu ovaj svetac može biti uzor njima. U traženju odgovora na to pitanje naišao je na jednu zanimljivu sliku ispovjedaonice sv. Leopolda koju su njegovi prijatelji nazvali „salonom za prijem“., te je nakon toga kazao: „Mislim da je to vaša uloga. Ne da ispovjedaonicu, nego ovu županiju koja vam je povjerena pretvorite u nešto slično onom njegovom salonu. A kakav je bio taj njegov salon? On je u taj salon ljude primao ljude s poštovanjem. To je mjesto gdje se prepoznavao i poštovao čovjek. I sa svima koji su mu dolazili, siromašnima i bogatima, onim bez obrazovanja i intelektualcima, dobrima i lošima, sklapao je prijateljstva.“. Potaknuo je županijske političare, ali i sve političare na državnoj razini, da od županije i domovine, stvore „jedan takav salon poput one ispovjedaonice sv. Leopolda Mandića; salon u koji će ljudi rado dolaziti i vraćati se, a neće odlaziti i drugdje tražiti izlaze iz gospodarski, ekonomskih i drugih problema“.

Šime Zupčić