Dubrovačka Biskupija

Započela devetnica u Gospe od Milosrđa: Pred Bogom nećemo odgovarati za to jesu li drugi bili milosrdni prema nama, nego jesmo li mi bili milosrdni prema drugima!

 

Devetnica uoči Male Gospe u biskupijskom svetištu Gospe od milosrđa u Gospinom polju u Dubrovniku započela je u subotu 30. kolovoza molitvom krunice i euharistijskim slavljem.

Na početku sve hodočasnike je pozdravio upravitelj svetišta fra Stanko Dodig. Posebno je pozdravio predvoditelja slavlja, fra Ivicu Vrbića, člana uprave Hrvatske kapucinske provincije, ujedno i župnika Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu , a koji će predvoditi prvih pet dana devetnice. Pozdravio je i novog člana samostanske zajednice kapucina u Dubrovniku, fra Tomu Ivanka.

U propovijedi fra Ivica je istaknuo da je svaka devetnica zapravo „jedan put nakon kojeg trebamo svjedočiti da smo Bogom dotaknuti i Marijom vođeni“. Osvrnuo se na sliku Marije koja stoji pod križem svoga sina, a jednako tako danas stoji nad križem svakoga od nas. U tome je i poticaj za svakoga od nas, tu se rađa milosrđe, kad u patnji čovjek stoji uz bližnjega, naglasio je propovjednik. Istaknuo je također da moramo sebi posvijestiti da smo ljubljena djeca Božja bez obzira na naše postupke, da čovjek ne mora nešto učiniti kako bi ga Bog ljubio, već da Bog bezuvjetno ljubi. Također, kazao je da Bog ne kaže da ljubimo jedni druge onako kako oni nas ljube, već sebe stavlja za primjer, da ljubimo jedni druge onako kako nas je on ljubio, a ljubio nas je do smrti na križu. Svoju propovijed zaključio je riječima i poticajom da se ne „zamaramo“ drugima, već da samo budemo milosrdni: „Jednog dana kada dođemo pred Gospodina, nećemo odgovarati za to jesu li drugi bili milosrdni prema nama, nego jesmo li mi bili milosrdni prema drugima.“

Devetnica se nastavlja i kroz idućih osam dana euharistijskim slavljem u 19 sati, te marijanskom pobožnošću neposredno prije. Posljednja četiri dana devetnice euharistijsko slavlje će predvoditi i propovijedati fra Goran Rukavina iz Topuskog. Na samo svetkovinu, večernje euharistijsko slavlje predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a očekuje se i dolazak kotorskog biskupa mons. Ilije Janjića te kapucinskog provincijala fra Jure Šarčevića. Ovim se ujedno proslavlja i 100. obljetnica dolaska franjevaca kapucina u Dubrovnik.

Šime Zupčić