Dubrovačka Biskupija

Blagdan Krštenja Gospodinova u Domina

Blagdan Krštenja Gospodinova u Domina

Dubrovčani su se jučer, u nedjelju 08. siječnja 2012. tradicionalno okupili u crkvi Domino kako bi proslavili blagdan Krštenja Gospodinova. Misnim slavljem koje je predvodio biskup msgr. Mate Uzinić, zajedno sa suslaviteljima don Slavkom Grubišićem i don Ivanom Penavom, uz zvuke tamburica i pjevanje čitave pjesme „U se vrijeme godišta" zaključeno je liturgijsko božićno vrijeme.

-Osim što nas današnji blagdan potiče na razmišljanje o Gospodinovu krštenju, on nam također želi dozvati u svijest događaj i otajstvo našeg sakramentalnog krštenja. I nad nama su se otvorila nebesa, Duh Sveti je sišao i čuo se Očev glas kojim smo proglašeni sinovima i kćerima u Sinu. Po krštenju smo ucijepljeni u Krista. On živi u nama i mi živimo u njemu. „ U njemu- kaza Pavao Atenjanima na Areopagu - živimo, mičemo se i jesmo (...): Njegov smo čak i rod!" (Dj 17,28) I možemo, ne samo možemo nego i moramo, činiti njegova djela, ostaviti sve ono loše, svoje bezbožničke putove i zlikovačke naume, kako nas poziva Izaija u prvom čitanju, i početi činiti ono što je dobro čuvajući njegove zapovijedi, a zapovijedi njegove nisu teške, reći će apostol Ivan u drugom čitanju , a nisu teške jer smo u krštenju preporođeni od Boga, a sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svije"- između ostalog poručio je u propovijedi biskup Uzinić.

A stavljajući blagdan Isusova krštenja u kontekst Godine Caritasa, biskup Uzinić, potaknuo je nazočne sljedećim riječima: „ Ljubeći one najgrešnije, najslabije među nama, budimo oni koji donose nadu ondje gdje nema nade, mir ondje gdje je nemir, ljubav ondje gdje je mržnja. Učinimo to Isusovim stilom i načinom, pobjeđujući zlo dobrim, radujući se s radosnima i plačući sa zaplakanima donoseći radost gdje je žalost, gdje je uvreda donoseći oprost..."

Na kraju se nazočnima obratio don Slavko i u svojoj već poznatoj duhovitoj maniri zahvalio svima koji su doprinijeli zajedničkim slavljima u crkvi Domino.