Dubrovačka Biskupija

Prvi dan trodnevlja sv. Vlahu- propovjednik dominikanac pater Slavko Slišković

 

Euharistijskim slavljem u crkvi sv. Vlaha započela je u ponedjeljak, 30. siječnja trodnevna duhovna priprava za svetkovinu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Misu s propovijedi predvodio je dominikanac dr. Slavko Slišković iz Zagreba.

Propovjednik je uvodno naglasio važnost molitve u čovjekovom životu i opasnosti od oholosti kojom se čovjek iznevjeri Bogu. "Mi vrlo često smatramo kako sve što jesmo i imamo pripada nama, da smo svojim rukama stekli, da smo svojim radom zaslužili,  ali često zaboravimo da i to što možemo raditi, naše zdravlje, ruke i sve što imamo dolazi od Gospodina i bez njegova blagoslova ne bismo ni to imali," kazao je propovjednik.

Spominjući likove sv. Vlaha koji se nalazi na gradskim zidovima i brojnim predmetima istaknuo je kako su stari Dubrovčani na taj način izražavali  ljubav i odanosti prema svecu zaštitniku.

Također je spomenuo nedavna svojatanja velikana Dubrovnika poput Ruđera Boškovića te upozorio kako nitko ne napada prošlost radi prošlosti nego radi svojatanja u budućnosti. "Sveti Vlaho je zaštitnik od bolesti grla, ali zar nije bolesno grlo ono koje ne zna uzviknuti i odgovoriti kad ga napadaju?" zapitao se propovjednik. "Zar nije bolesno grlo koje ne zna naviještati svoju vjeru koja je toliko ugrožena u današnjem svijetu, a žele je osporiti često i u ovom mjestu? Zar nije bolesno grlo koje šuti pred nepravdom koju svi mi vrlo često osjećamo? Trebamo vikati i imamo pravo vikati i sv. Vlaho nas na to potiče. Da želimo sretnu budućnost ovoj djeci koja su ovdje, da želimo pravedne plaće radnicima koji danas rade, da želimo dostojanstvenu starost umirovljenicima, svima nama mirnu i uspješnu sadašnjost:" Jer nije šutnja uvijek zlato, mi ćemo i za neizgovorene riječi odgovarati, poručio je dr. Slišković.

Nakon mise slijedio je program "Učenici sv. Vlahu" kojim dubrovački osnovnoškolci pokazuju i razvijaju ljubav prema tisućljetnom zaštitniku Dubrovnika.

Prvog dana sudjelovali su učenici OŠ Marina Držića koji su izveli prigodan program u  kojem je sudjelovao Školski zbor pod vodstvom prof. Darije Čipčić. Uz zbor nastupili su i recitatori koji su recitirali i čitali lirske i prozne radove.

 
Izdvajamo stihove Iva Vojnovića posvećene sv. Vlahu:
 
 
Ti, Sveče naš, svake godine, molili te ili ne molili te mi,

rastapaš dubrovačko smrznuto srce u Gradu od kamena.

A ti znaš najbolje, sveti Vlaho, što to hoće rjet, biti od

kamena dok ti srce još živo u grudima tuče.
 

Jer ni jedan, ni dva, ni deset ni sto godišta, već nebrojeni

je niz vjekova proteklo otkad uspravan, tvrd, nesalomivih

koljena stražariš nad gradskijem mirima motreći sve

dobro, a praštajući možda i odviše sve zlo…“
 
                                               

Ivo Vojnović