Dubrovačka Biskupija

Don Božo Baničević dobitnik nagrade za životno djelo općine Smokvica

Uoči blagdana Gospe Kandalore zaštitnice župe i Dana Općine Smokvica dana 01. veljače, u kongresnoj dvorani hotela Feral u Brni održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Svečanoj sjednici prisustvovali su župan gosp. Nikola Dobroslavić, saborski zastupnici gđa. Ruža Tomašić i g. Mladen Marelić, načelnici općina na otoku Korčuli, gradonačelnik grada Korčule, izaslanstvo zapovjedništva HRM-a, preč. Nikola Berišić, dekan korčulanskog dekanata, te mjesni župnik don Ante Burić.

Općinski načelnik g. Lenko Salečić je nakon uvodnog pozdrava u svom govoru ukazao na projekte koji su napravljeni na području Smokvice kao i na one koji su u planu. Središnji dio ove svečane sjednice bio je dodjela javnih priznanja. Uz druge pojedince koji su primili godišnje nagrade, don Božo Baničević koji je rodom iz Smokvice, a trenutno vrši službu župnika u Žrnovu, dobio je nagradu za životno djelo. Time je don Božo postao prvi smokvičanin kome je Općina Smokvica dodijelila ovo visoko priznanje.

U obrazloženju predsjednika općinske komisije za dodjelu javnih priznanja istaknuto je kako je don Božo svojim dugogodišnjim kako pastoralnim tako i znanstvenim radom posvećenom očuvanju kako smokvičke tako i korčulanske tradicije i baštine, mnogobrojnim objavljenim knjigama i člancima s puno toga zadužio i Općinu Smokvica, ali i cijeli otok Korčulu, te je ova nagrada mali znak zahvalnosti don Božu za sve što je učinio i što čini za zajednicu iz koje je potekao.

Zahvaljujući, don Božo je naglasio kako je još od malih nogu upijao običaje i tradiciju svoje Smokvice, te je vidjevši da se polako gube odlučio nešto poduzeti kako bi ostali sačuvani. Napomenuo je kako je ljubav prema povijesnom istraživanju stekao prijateljevajući sa pokojnim opatom Matijacom, dok je bio kateheta u župi sv. Marka u Korčuli.

Svojom pjesmom ovu svečanu sjednicu obogatila je klapa Smokvica.