Dubrovačka Biskupija

Dolazak barjaka u Grad na Festu sv. Vlaha

Sv. misom u 06.00 sati i blagoslovom grla, započelo je štovanje sv. Vlaha u Rijeci dubrovačkoj.

Naime, svake se godine vjernici Rijeke dubrovačke, točnije župe Rožat, okupljaju na ranojutarnje euharistijsko slavlje kojim započinju hodočašće svome parcu sv. Vlahu. Hodočasnici, predvođeni barjakom župe Uznesenja Marijina kreću pješke iz Sustjepana, prikupljajući sve barjake (i naravno hodočasnike koji idu za barjacima) zapadne strane od Grada.

U Sustjepanu su se pridružili barjaci iz Sustjepana, Stare i Nove Mokošice. Ispred dvorca Kaboga pridružili su se hodočasnici i trombunjeri sa Osojnika. Već drugu godinu, ispod dubrovačkog mosta, povorci hodočasnika pridružuju se vjernici iz župe Ravno. Posebno ističemo da se radi o mladićima i djevojkama koji su se radosna srca priključili povorci. Hodočasničkom narodu ponuđena je okrjepa, koju su s radošću prihvatili.

Na Kantafigu pridružio se barjak sv. Nikole, a za istaknuti je i gospođu Anku Vuković koja od 1986. godine otvara vrata svog doma i nudi okrjepu hodočasnicima u vidu Bajadere, bruštulanih mjendula, arancina.

Pred dominikanskim samostanom, povorku su dočekali barjaci župe sv. Križa i župnik o. Mihael Mario Tolj koji je podijelio svoj blagoslov. U nastavku su se, na Gruškom mulu, pridružili elafitski barjaci. Na Čingriji, četiri barjaka župe sv. Mihajla iz Lapada te barjaci župe sv. Petra koji se pridružuju hodočasnicima na Boninovu, zaključujući povorku koja u Grad dolazi sa zapadne strane.

Barjaci istočne strane od Grada okupili su se na Pločama i krenuli prema Pilama ili kako to dubrovčani kažu "put Pila", ulicom Iza Grada.  Povorka je predvođena barjakom sv. Vlaha, ovogodišnjim festanjulima gosparom Mihom Trojanovićem i gosparom Stjepom Aksićem. Časne Anćele okrjepe hodočasnike, dok festanjuli dočekuju hodočasnike sa zapadne strane od Grada.

Napokon ujedinjeni istočni i zapadni barjaci, poklanjaju se sv. Vlahu, koji stoji na vratima od Pila, zahvaljujući mu, što su uspjeli stići u Grad usprkos vremenskim (ne)prilikama koje su ih pratile.