Dubrovačka Biskupija

Proslavljen Dan života

Koncelebriranim misnim slavljem u Katedrali, u nedjelju 05. veljače 2012. kojeg je predvodio biskup msgr. Mate Uzinić zajedno sa don Stankom Lasićem, povjerenikom za pastoral obitelji Dubrovačke biskupije i don Bernardom Pleše obilježen je Dan života.

Na euharistijskom slavlju sudjelovale su brojne dubrovačke obitelji aktivne u župnom i biskupijskom pastoralu.

Biskup Uzinić, na početku propovijedi, naveo je primjer „raja na zemlji“ preko filma „Žal“ ( The Beach) - „Na prekrasnoj skrivenoj plaži, na jednom od tajlandskih otoka, živi skupina mladića i djevojaka koji žive kao u raju, oslobođeni civilizacijskih predrasuda i problema, a otvoreni životu, ljubavi i bezbrižnoj radosti. No taj raj, kako će pokazati film u svom nastavku, ima i svoje ograničenje. Ograničenje je u tome što u njemu mogu živjeti samo oni koji su mladi i zdravi i dok su mladi i zdravi. Bolest i nesreća – a one su u ovom ili onom obliku prije ili kasnije neminovnost svakog života – u takvom svijetu i tom raju nemaju mjesta.“

U nastavku obrazložio je Isusov pristup patnji i bolesti ističući kako s Isusom bolest i patnja nisu prepreka raju.

Navodeći statistike koje pokazuju demografsku sliku Hrvatske, biskup Uzinić poručuje: „Što možemo napraviti? Možemo osobno promijeniti stil života i otvoriti se životu. Možemo biti promicatelji kulture života u ozračju kulture smrti. Možemo se osobno truditi u svojim obiteljima i svojoj sredini živjeti tu svoju otvorenost životu. Možemo tu otvorenost životu i odgovornost za život prenositi na naše mlade. Možemo otkriti majku koja dvoji između života i smrti i pomoći joj da izabere život. Da, možemo i trebamo moliti, jer samo u molitvi možemo pronaći snagu za izdizanje iz vlastite boli, nesigurnosti, dvojbi. Samo u molitvi možemo primijetiti bol, nesigurnost i dvojbu drugih i donijeti im utjehu.“

Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su članovi obitelji, a pjevanje je predvodio katedralni zbor pod ravnanjem prof. Marigit Cetinić. Po završetku misnog slavlja obitelji su nazočile zatvaranju Feste sv. Vlaha ispred Parčeve crkve. Zajedničkim ručkom, druženjem uz pjesmu, završeno je obilježavanje Dana života u Dubrovniku.

Čitavu propovijed biskupa Uzinića možete pronaći na našim stranicama u kategoriji Biskupija (Biskupija- Biskup- Propovijedi)