Dubrovačka Biskupija

Frama - primljeni novi članovi i obnovljena obećanja

U nedjelju, 05. Veljače, redovito misno slavlje u 18 sati u samostanskoj crkvi Pohođenja Marijina u Rožatu obilježio je poseban događaj – primanja i obnova obećanja Frame Rožat.

Naime, ova mladež, kojima je uzor život i djelovanje svetog Franje Asiškog, je u svoje „redove“ primila 7 novih članova, dok je svoje obećanje uzornog, pobožnog i skromnog življenja obnovilo 9 članova. Tim činom je jedan dio njih ušao u ovo bratstvo mladih koji se osjećaju pozvani Duhom Svetim da žive kršćanskim životom u svjetlu poruke sv. Franje, a u sklopu franjevačke obitelji, dok se drugi dio na idućih godinu dana obvezao na koračanje životnim stopama ovoga sveca.

Misno slavlje je predvodio fra Josip Sopta, sada provincijal Franjevačke provincije Sv. Jeronima, a bivši župnik ove župe, koji nije krio svoju radost zbog mladih framaša.

Ovom prilikom, slavlje je pjesmom animirao župni zbor mladih VIS MiR.

Nakon zahvale rožatskog župnika fra Božidara Šustića svi nazočni su pozvani na kratki domjenak u samostansku blagovaonicu gdje je nastavljeno ugodno druženje.

Frama u Hrvatskoj

Franjevačka mladež, skraćeno FRAMA, je udruga mladih koja se u Hrvatskoj pojavila krajem 1992. godine s ciljem da u okviru Franjevačkog svjetovnog reda izgrađuje svoju duhovnost u novim društvenim okolnostima i ostvaruje ju angažirajući se na područjima života koja odgovaraju njenom mladenačkom statusu. Ona kao dio Crkve želi djelovati u suvremenom svijetu. Nadahnjujući se životom i idealima sv. Franje Asiškog želi u ovome vremenu biti znak mladima današnjice, svjedočanstvo u svijetu i Crkvi danas, ističući ponovno vrijednosti bratstva, mira i ljubavi, življenih u crkvenoj zajednici s cijelom franjevačkom obitelji.

Osnovni cilj Franjevačke mladeži jest približiti mladima Crkvu na način na koji ona istinski i egzistira, kao živu zajednicu u čijoj dinamici i oni mogu pronaći svoje mjesto, zajednicu koja će im omogućiti da od nje primaju, ali da se u njoj i daju i na taj način pozitivno usmjere svoju energiju i entuzijazam, kojih u mladosti imaju u izobilju, postajući tako istovremeno i istinski svjedoci žive Crkve.

FRAMA želi pomoći mladima da po primjeru sv. Franje Asiškoga traže svoj put prema istini. U mnogobrojnim bratstvima mladi se diljem Hrvatske svakoga tjedna susreću i suočavaju sa svojim životnim problemima, dok u isto vrijeme u vlastitim iskustvima zajedno rastu kao bratstvo.

Roza Čanić