Dubrovačka Biskupija

Proslavljen Dan posvećenog života

Subota 18. veljače 2012. - Proslava Dana posvećenog života za Dubrovačku biskupiju započela je u dvorani „Papa Ivan Pavao II.“ u Dubrovniku molitvom Trećeg časa. U nastavku programa, fra Stanko Dodig, kapucin, predsjednik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije obratio se nazočnim redovnicima i redovnicama te ukratko predstavio predavačicu dominikanku Katarinu Maglicu.

Naslov izlaganja bio je „Usamljenost u redovničkim zajednicama“. Predavačica je sagledala usamljenost pojedinca u svim fazama redovničkog života, od novincijata, vremena juniorata pa sve do staračke dobi. U nastavku iznijela je sedam koraka koje pojedinac unutar zajednice treba poduzeti kako bi se uspješno borio i na kraju pobijedio ovaj veliki problem redovničkih zajednica. „ Na putu prevladavanja usamljenosti trebalo bi početi od priznanja osjećaja krivnje, preko donošenja odluke o pobjeđivanju usamljenosti kroz duhovnu, mentalnu i psihičku aktivnost. Nadalje, važno je povezati se s onima koji s nama dijele iste interese. Četvrti korak bio bi usredotočiti se na tri duhovna principa: zajedništvo s Bogom, življenje plodova Duha Svetog i razvijanje svijesti da smo djeca Božja, a po tome braća i sestre. Vrlo je važan i peti korak, a to je riješiti sve sukobe, a nadasve preporučuje se proučavanje biblijskih karaktera. Veliki likovi poput Abrahama, Davida, Djevice Marije, Isusa mogu pokazati kako se može prebroditi sve životne situacije. Na kraju osim duhovne i stručne literature koja može biti od pomoći, preporučam razgovarati i tražiti savjet od starijih i zrelijih članova vaše zajednice.“- riječi su sestre Katarine Maglice.

U crkvi sv. Vlaha započelo je euharistijsko slavlje kojeg je predvodio biskup msgr. Mate Uzinić u koncelebraciji s redovnicima dominikancima, franjevcima, isusovcima i salezijancima. Biskup Uzinić prije blagoslova svijeća posvijestio je okupljenima simboliku svijeće i procesije od crkve sv. Vlaha do Katedrale rekavši: „Ovom izvanjskom procesijom sa upaljenim svijećama, s tom simbolikom svijeće, želimo stanovnicima ovoga Grada pokazati što znači biti osoba povećenog života, biti redovnik i redovnica, da upravo poput svijeće želimo gorjeti, goreći izgarati i svijetliti svima oko sebe.“

Nakon misnog čitanja i pjevanog psalma, ulomak iz evanđelja koje govori o Preobraženju navijestio je generalni vikar msgr. Petar Palić.

U propovijedi, želeći potaknuti nazočne redovnike i redovnice na razmišljanje o svom pozivu u svjetlu Isusova preobraženja, biskup Uzinić je između ostalog rekao: „Pokazati zadovoljstvo i životnu ispunjenost zbog činjenice da jesam to što jesam, unatoč poteškoćama, problemima, nesporazumima koje ima svaki život i koje od svakog života čine križ, to je preobraženje. Koliko je u prošlosti, u onom vremenu dok su ovom zemljom hodali osnivači vaših redova ili utemeljitelji vaših karizmi, djevojaka i mladića s oduševljenjem krenulo za njima, jer su na njihovim licima i u njihovim životima vidjeli križ, ali i svjetlo preobraženja koje mu je dalo smisao. I upravo je to ono što je taj križ redovničkog života, koji je uvijek bio zahtjevan, pretvorilo u želju za nasljedovanjem. Bojim se da smo novim stilom života koji isključuje svaku pokoru izgubili križ – premda i dalje o njemu govorimo – a gubitkom križa smo izgubili i svijetlost preobraženja.“  

U nastavku propovijedi biskup Uzinić pročitao je pismo koje su u ime Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života i Vijeća Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica uputili redovnicama, redovnicima i posvećenim laicima.

Na kraju misnog slavlja, obratio se i fra Stanko Dodig, zahvalivši svima koji su dali svoj obol organizaciji ovog susreta. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje ispred dubrovačke katedrale i zajednički ručak i druženje.