Dubrovačka Biskupija

Obredom pepeljenja započelo vrijeme korizme

Blagdan Pepelnice proslavljen je diljem naše biskupije u srijedu 22. veljače 2012.

Tako je bilo i u katedrali Uznesenja Marijina gdje je služeno koncelebrirano misno slavlje s obredom pepeljenja. Predvoditelj slavlja bio je biskup msgr. Mate Uzinić uz suslavitelje, generalnog vikara msgr. Petra Palića, katedralnog župnika don Stanka Lasića i biskupova tajnika don Marina Lučića.

U propovijedi biskup Uzinić, osvrnuvši se na čitanja i ulomak iz evanđelja, posvjestio je Isusovu poruku o molitvi, milostinji i postu dodavši: „Zato nam je u pripravi za vazmene događaje potrebna milostinja koja nije tek davanje od svog suviška ili da nas drugi vide, nego djelo ljubavi koje se nadahnjuje na onoj ljubavi kojom je Bog nas ljubio. Potrebna je molitva koja nije tek prošnja ili da nas drugi vide, nego je stvaranje odnosa s Bogom i dozvoljavanje Bogu da stupi u odnos s nama. I post koji nije tek dijeta, smisao sebi samome ili da nas ljudi vide, nego je izlazak iz sebe, svojih egoizama i sebičnih potreba, kako bismo po izlasku iz sebe, učvrstiti prijateljstvo s Bogom i u ljubavi se mogli otvoriti svojim bližnjima.“

U nastavku propovijedi razmatrao je papinu poruku za korizmu, povezujući je sa konkretnim primjerima iz vjerskog života naše biskupije. Citirajući sv. Pavla koji zaklinjući poziva na pomirenje s Bogom, biskup Uzinić završava: „Da, pomirimo se s Bogom, ali i s bližnjima, kako nam ovo korizmeno vrijeme, „vrijeme milosno … vrijeme spasa“, ne bi prošlo uzaludno, nego bi bilo dosta priprava na Uskrs i razlog plaće našeg „Oca koji je na nebesima“.

Po završetku propovijedi uslijedio je obred pepeljenja.